Започна за девета година Европейската нощ на учените в Русенския университет

Три изложби станаха начало на празника за кристалите

Три изложби, посветени на кристалите и кристалографията, поставиха началото на Европейската нощ на учените 2014 в Русенския университет. В словото си при откриването им проф. Юлиана Попова припомни, че събитието датира от 2005 г., когато по решение на Европейската комисия започва отбелязването му в цяла Европа. В този ден академичните институции отварят врати за гражданите, за да представят учения не само като кабинетна или лабораторна личност, а като творец с таланти и разностранни интереси. Тя благодари на Националния музей за земята и хората, чиято постерна изложба, посветена на Международната година на кристалографията и кристалите вече е на разположение на академичната общност и всички русенци.

Втората експозиция принадлежи на Анна Димитрова, която е подредила личната си колекция от минерали и кристали, започнала да събира още от детските си години. Г-жа Димитрова сподели, че нейната колекция не е професионална колекционерска експозиция: „За мен никога не е била важна финансовата стойност на кристалите, мене ме привличат красотата, цветовете и формите им и така съм ги подбирала“ – каза тя.

Проф. д.м.н. Степан Терзиян е нарекъл експозициите си „Природни творения“ и „Математически творения“. Фотоизложбата впечатлява публиката със забележителното качество на снимките и емоционалното въздействие на красивите природни обекти, привлекли вниманието му, което прави чест на любителя-фотограф. А в „Математически творения“ ученият представя кристала чрез математическото моделиране.

По-късно в „Научното кафене „Кристалографията в научния дебат“ преподаватели, студенти и гости изслушаха с огромен интерес презентацията на младия учен от Института по минералогия и кристалография д-р Милен Кадийски „Значението на кристалографията за науката, обществото и бизнеса през 21 век“. В Научното кафене се представиха и русенските учени доц. д-р Руси Минев и доц. д-р Милувка Станчева. Благодарение на техните изложения кристалите до голяма степан разкриха тайните си за непосветената публика.

Нощта на учените продължава  с „Ателието на младите таланти“, в което ученици от СОУ за европейски езици ще добиват кристали в епруветка и ще генерират компютърни изображения на кристали под ръководството на учени от Русенския университет.

В Европейската нощ на учените желаещите ще могат да посетят пещерата „Орлова чука“, за да видят „Минералите и кристалите на живо“, както и новия Екомузей на Русе, който ще отвори врати за публиката за първи път в чест на Европейското събитие.    



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов