Финална конференция за разширяване на Дунавския лимес

Целта е 29 археологически обекта у нас да станат част от трансграничния проект на ЮНЕСКО "Граници на Римската империя"

Финална конференция по проект „Разширяване на Дунавския лимес – Световно наследство на ЮНЕСКО по Долния Дунав“ ще се проведе в Русе и Букурещ на 25-и и 26-и септември. Организатор на събитието следващите два дни са Националният археологически институт и музей към БАН и Национален институт за културно наследство, Румъния.
Конференцията ще се проведе в Доходно здание в Русе. Откриването е на 25-и септември от 10.00 часа. През първия ден от събитието ще бъдат обсъдени постиженията и резултатите по проекта, ще се разгледат новите номинации за включване в Дунавския лимес, ще се представят и други обекти на световното културно наследство.

На 26-и септември форумът продължава в Националната румънска библиотека в Букурещ, където ще се разгледат съвместен генерален план за Дунавския лимес и основните резултати от партньорското сътрудничество. Ще бъдат разисквани общи инициативи за културен туризъм и бъдещи перспективи.

На срещата ще присъстват водещи представители от всички страни, които са част или се подготвят да се включат в трансграничния обект на ЮНЕСКО "Граници на Римската империя": Великобритания, Германия, Холандия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния.

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките участва в международния проект "Бранда Дунавски лимес. Разширяване на Дунавския лимес като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО по Долния Дунав" (Danube Limes Brand (DLB); Extension of the Danube Limes - UNESCO World Heritage in the Lower Danube), финансиран по ОП "Югоизтчна Европа" на ЕС, от края на 2013 г.
Основната цел на проекта е да подпомогне страните от Долния Дунав, в това число и България, в подготовката им за включване на секторите от древноримската укрепителна система (Дунавски лимес), които се намират на територията на съответните съвременни държави, в транграничния обект на световното културно наследство по Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на културното и природно наследство "Граници на Римската империя".
В хода на работата по проекта НАИМ БАН успя да изпълни най-важната си задача: да подготви и представи в Министерство на културата предложение за включване в т.н. индикативна листа по Конвенцията на ЮНЕСКО на български национален сектор от бъдещия трансграничен обект на ЮНЕСКО "Граници на Римската империя". Предложените на НАИМ предвижда българският участък от обекта на световното културно наследство "Граници на Римската империя" да включва 29 археологически обекта: римски градове, крепости, укрепления, останки от римския крайдунавски път.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов