Изложба „13 безсмъртни българи” гостува в Русе

Мисия

24-09-2014, 12:11

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Инициативата за пътуващата експозиция е на фондация „Безсмъртни българи”


Пътуващата изложба „13 безсмъртни българи“, вдъхновена от едноименната идея на богослова Ваклуш Толев, ще гостува в Русе през октомври. Откриването е на 29.09.2014 година  от 11.00 ч. в Регионална бибилиотека „Любен Каравелов”. Изложбата ще може да бъде разгледана до 25-ти октомври, след което ще отпътува за град Кърджали.

Инициативата е на фондация „Безсмъртни българи“ и се реализира в съорганизаторство с Регионална бибилиотека „Л. Каравелов“ и Сдружение „Общество Път на Мъдростта“. Идеята чрез образите и характеристиките на 13 личности да се отбележат историческите и културните постижения на България е на богослова Ваклуш Толев. Наред с основателя на българската държава хан Аспарух, с цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация и цар Симеон – просветител, чието управление води до Златен век на българската книжнина.

Пътуващата изложба, която се състои от 13 пана (по едно за всеки от 13-те безсмъртни българи), тръгва от Пловдив на 1 ноември, Деня на народните будители. След това тя гостува на Софийския университет по повод неговия патронен празник – Денят на св. Климент Охридски, във Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Варна, Шумен, Велики Преслав, Видин, Монтана и др.
    .



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов