Русе ще бъде домакин на международна конференция на ландшафтни архитекти

Крайдунавският град е избран за домакин заради уникалната по рода си градска градина

Ландшафтни архитекти от България, Румъния, Македония, Сърбия и Турция ще се съберат през октомври в Русе, за да обсъждат решаването на актуалните проблеми, които стоят пред тях в контекста на Европейската конвенция за ландшафта, приета през 2000 г. във Флоренция. Това стана ясно след среща на областния управител Венцислав Калчев с ланд.арх. Веселин Василев – заместник председател на Съюза на ландшафтните архитекти в България. Предвижда се конференцията с международно участие да бъде на тема „Ландшафтът на река Дунав – врата към Европа” и в нея да се включат с доклади и презентации проектанти от различни страни на Балканския полуостров.

По време на разговора между областния управител на Област Русе и заместник- председателят на СЛА беше уточнено още, че конференцията ще бъде съпътствана с подреждането на изложба, в която ще бъдат показани най-добрите примери от практиката на ландшафтните архитекти в България.

Русе е избран за домакин на конференцията, заради традициите, които има тук и разбира се заради уникалната по рода си градска градина, каза ланд.арх. Веселин Василев. Централната градска част е оформена като градина през 1891 г. от немския градинар Фердинанд Халобар и паркостроителя Рихард Нойверт със засаждането на екзотични дървета, палми, гинко билоба, бананови храсти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)