Проект за защита и социализация на могила "Оструша" представиха архитекти

Пазят стенописите с технология като тази, с която се съхранява „Тайната вечеря” на Леонардо

Атрактивен проект за гробницата Оструша представи екип пловдивски архитекти. Проектът е поръчан от Община Казанлък още миналата година и включва освен защитната конструкция около уникалната Оструша и социализация на другите две гробници в района на Казанлък и Шипка – Хелвеция и Грифоните.


Идеята е  да се изгради логистичен център между тях, в който туристите да могат да получават информация, да поръчат екскурзовод, да си починат, да ползват тоалетна. Проектът е на пловдивският колектив от „Архитектура и Наследство” ООД, арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров. Проектното решение предвижда поставяне на каменния саркофаг на гробницата в стъклена изолационна камера, за да бъдат запазени уникалните стенописи, които се рушат. Посетителите ще могат да ги наблюдават с дигитална камера. Тази система за осигуряване на микроклимат има много общо с начина, по който се съхранява „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.


Финансирането на този проект, както и на Общия устройствен план на Долината на ракийските царе, чието обществено обсъждане бе направено преди дни, е било осигурено от държавния бюджет още миналата година.
Сега проектът за социализация, реставрация и консервация на гробниците Оструша, Хелвеция и Грифоните е вече готов и е предаден в Министерството на културата. Предстои да се намери финансиране за реализацията му. Тази пролет Община Казанлък потърси такава възможност по програма на правителството на Норвегия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов