Откриха STEM център по екоиновации

Днес в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе бе открит STEM център по екоиновации. Центърът е обособен на третия етаж на гимназията на площ от 500 кв.м. В него функционират четири съвременни изследователски звена: „Природа и здраве“, „Технологии и инженеринг“, „Информационни технологии и комуникации“ и „Устойчиво развитие“ с обособени учебни пространства, обезпечаващи провеждане на самостоятелно проучване, експерименти, екипна работа по проекти, презентации и „хранилище“ за съхранение на материали. Зоните за социализация предоставят на учениците пространство за неформални срещи извън часовете. Това архитектурно решение позволява едновременно обучение на няколко паралелки/групи ученици при различни режими на работа: самостоятелно проучване, групова работа, общи дискусии, презентации и среща с експерти. Той се ползва в общообразователната и профилирана подготовка по природни науки, ИТ, изобразително изкуство, чужди езици, за работа на екипите по интердисциплинарни проекти, на клубовете по интереси. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Анатоли Станев, който също е възпитаник на училището, представители на Община Русе и бизнеса, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, както и заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова.

„Сигурен съм, че този СТЕМ център ще допринесе за развитие и  реализиране на нови успешни бизнес идеи, които в крайна сметка ще бъдат в основата на изграждането на модерна България, променена така че именно младите и амбициозните, можещите и знаещите да бъдат на върха и да задават правилния бъдещ курс на развитие. Иновациите са най-бързият и най-правилният начин за постигане на устойчив и ефективен растеж“, коментира Станев и отбеляза още, че Английската гимназия е фундаментална за живота не само в град Русе, но и в цялата страна, а нейни възпитаници са навсякъде по света. „Благодаря ви за изключителния професионализъм и неуморни усилия. Вие показвате смисъла на учителското дело. Успех на вас и вашите ученици, бъдете горди с техните постижения. Продължавайте да възпитавате прогресивни и достойни хора. Успех във всяко начинание. Уверявам ви, че можете да разчитате на личната ми подкрепа и на тази на ръководената от мен администрация“, допълни още областният управител.

От своя страна началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева отбеляза, че за нея училището е емблематично. „Възпитаниците на Английската гимназия оставят светла диря в съзнанието на хората по света със знанията, уменията и възможностите, които имат“, каза още тя. По думите на д-р Георгиева реализирането на подобна инициатива е била много трудна и отговорна задача, която обаче за екипа на гимназията е била лесна, заради уменията и креативността, която притежават.

Ректорът на Русенския университет академик Белоев също поздрави преподавателите за реализирането на инициативата и посочи, че договорът между Русенския университет и Английската гимназия е първият по рода си в страната. Чрез него се осъществяват много добри контакти и преподаватели от университета също участват в обучението на ученици, най-вече в сферата на информационните технологии.

STEM център за екоиновации в Английска езикова гимназия „Гео Милев“- Русе е нова придобивка за учениците и учителите на гимназията от учебната 2021/2022 година. Той е създаден по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН, съфинансиран с подкрепата на „Астра Биоплант“ ЕООД и собствени средства. Проектът е на обща стойност 386 909.11 лв., от които 300 000 лв. по НП, 21 773.50 лв. от „Астра Биоплант“ ЕООД и 65 135.61 лв. собствени бюджетни средства. Проектът е разработен от екипа на гимназията съвместно с „АРКА – Русе“ ООД, а строително-ремонтните работи са изпълнени от фирма „Ник Строй 2000“ ЕООД.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов