Русе отбеляза 130 години от написването на "Върви, народе възродени"

Специална изложба, посветена на 130-годишнината от написването на химна "Върви, народе възродени", бе открита в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе.

"Това е повод за гордост на всички русенци, че именно родният им град вдъхновява Стоян Михайловски за написването на химн, увековечаващ силата и значението на българската просвета", каза началникът на отдел "Образование" Таня Тодорова.

Любимият училищен химн бе изпълнен от деца от ОбДЦКИ- Русе. Прожектирано беше и тематично видео, създадено от библиотекарите по повод годишнината.

Изложбата, посветена на Стоян Михайловски, ще може да бъде разгледана до 24 май.

На 15 април 1892 г. учителят по френски език в Русенската мъжка гимназия написва стихотворението „Кирил и Методий“ . Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя  „Руссе, 1892 Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов