Русенец ще е председател на Съвместната българо-румънска земеделска комисия

Заместник областният управител на Русе Людмил Христов ще поеме председателството на Съвместната българо-румънска земеделска комисия от месец май тази година. Това бе договорено по-рано днес на провелото се в Гюргево заседание на комисията. „Надявам се да продължим вече установеното успешно сътрудничество. Времената, в които живеем са предизвикателни и ясно се очертава необходимостта да се работи за насърчаване на ефективното трансгранично сътрудничество. Заедно трябва да търсим нови решения на проблемите и да се справяме с предизвикателствата, които стоят пред нас“, каза Христов. Той акцентира и на необходимостта да се работи по-активно за намаляването на пречките и административната тежест пред развитието на бизнеса. „Тяхната гледна точка трябва да бъде част от нашия дневен ред“, допълни още заместник областният управител. Идеята е оттук нататък заседанията на комисията да бъдат още по-силно ориентирани към проблемите пред бизнеса и възможностите за тяхното решение.

По време на срещата, в която участваха и фермери от Северна България, бе представена дейността на една от най-големите ферми за крави от породата „Черен Ангус“. Стопанството се намира в община Сингурени и там се отглеждат над 220 крави по изцяло природосъобразен начин. Фермата е изградена с частни средства, а през миналата година е получила финансиране от Европейски съюз. Предстои да бъде пусната в експлоатация и изключително модерна кланица, отговаряща на всички ветеринарно-медицински стандарти.

Днес бе подновено и споразумението за сътрудничество между Областната дирекция по безопасност на храните в Русе и Дирекцията за ветеринарно-санитарна помощ и безопасност на храните в Гюргево. Освен че двете институции ще обменят информация постоянно, то те ще си помагат и при реализирането на различни проекти, насочени най-вече към повишаването на биосигурността.  

Инициативата се реализира със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. В срещата от българска страна участваха още областните управители на Русе и Разград Анатоли Станев и д-р Деян Димитров, заместник областният управител на Силистра Минчо Йорданов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Борислава Братоева и изпълняващата длъжността директор на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Емилия Христова, както и представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Националната служба за съвети в земеделието.

От румънска страна заседанието бе водено от председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну и неговият заместник Елисабета Михалча. На срещата присъстваха и представители на румънските институции, имащи отношение по въпросите, свързани със земеделието.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов