Русенска ученичка спечели конкурса за най-добър млад керамик

Единайсетокласничката Михаела Йорданова от русенската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ стана първа на националния кръг на състезанието „Най-добър млад керамик“, което се проведе за десети път и за трети пореден в крайдунавския град. Тя завоюва призовото си място с ръчно изработения от нея съд за сухи цветя, орнаментиран с флорални мотиви.

Тазгодишното състезание събра 17 ученици от шест града – Нови пазар, Елин Пелин, Силистра, Шумен, Ямбол и Русе. Регламентът на надпреварата позволяваше да се включат младежи от осми до дванайсети клас, като Русе бе представен от две момичета от единайсети клас, обучаващи се в паралелката по интериорен дизайн в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Поздравления към участниците бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев, а лично с тях се срещнаха заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

В рамките на 4 часа учениците трябваше да направят керамично изделие, което е по предварително изготвен техен проект и евентуално, ако имат изпечено такова да го покажат. Позволени бяха да се използват различни техники, като предимно се залагаше на такива, които не са свързани с грънчарско колело. Работите на участниците бяха оценявани от тричленно жури в състав гл. ас. д-р Красен Троянски, ас. д-р Елизар Милев, както и известният русенски скулптор Даниел Вълчев. Второто място бе отсъдено за Зара Методиева от Шумен, а третото за Йорданка Генкова от Ямбол.

Колкото до отборните класирания, то първи станаха представителите на Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн в Нови пазар. Второто място отиде при учениците от Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин, а трети се класираха възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство в Силистра.

Припомняме, че от този септември се предвижда и откриване на нова паралелка по художествена керамика в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов