Директорът на ДТ "Сава Огнянов" възразява срещу резултатите от конкурса си

Директорът на русенския драматичен театър Орлин Дяков е подал възражение срещу процедурата по обявения от Министерството на културата конкурс за директор на ДТ „Сава Огнянов“. По неофициална информация конкурсът е спечелен от режисьора Боян Иванов. На сцената на театъра в града ни той е режисирал „Жулиета“ на Андраш Вишки и „Деликатно нещо е душата“ на Димитър Динев.

„Аз не съм партийно назначение“, коментира Дяков и припомни, че за първи път е бил назначен от кабинета на Орешарски.

Според правилата, три дни след провеждането на конкурса Министерството на културата все още не е излязло с решение кой заема поста.

Дяков заяви, че има подадени 6 възражения към МК от проведените до сега 9 конкурса за директори. Най-фрапиращо според него е отварянето на плика с концепцията на кандидата пред цялата комисия и това, че не е ясно преди това пликът дали е бил отварян. Предвидените 10 минути не са се спазвали, като неговите конкуренти са имали много повече време да защитят тезите си за управление. Не е прозрачно и даването на оценки от членовете на комисията, като в оценъчните карти може да се добавят стойности.

„Не съм венчан за директорството в този театър, всяко начало си има край, но не искам така да свърши. Преизпълнили сме плана си, финансовото състояние на театъра е отлично, имаме редица номинации и ако не съм вече директор ще оставя един подреден театър", обяви още той. ДТ „Сава Огнянов“ е на пето място в страната, според класация на МК по приходи, преди пандемията. На първите три места са столични трупи, на четвърто е театърът в Пловдив.

Орлин Дяков изрази надежда, че процедурата по избор на директор може да бъде спряна, но в същото време заяви, че при евентуален нов конкурс не е сигурен дали ще се яви отново.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов