Обсъдиха възможности за дългосрочна заетост на украинците в Русе и областта

Създаване на условия за работа на бежанците в Русе беше основна тема на разговор в провелата се вчера среща между председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и представителите на браншовите организации в града. На срещата присъстваха Милка Трифонова – председател на КРИБ в Област Русе, Миглена Христова – регионален представител за Русе на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Милен Добрев – изпълнителен директор на Русенска търговско-индустриална камара и Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.

Идеята е да бъдат популяризирани възможностите, които могат да бъдат предоставени на бягащите от войната, както и перспективата за дългосрочна заетост на територията на крайдунавския град.

Сред основните предимства, свързващи България и Украйна, са близостта по език, култура и религия.

Пред украинските граждани ще бъдат посочени възможностите за работа, като най-голяма нужда от работна ръка има в сферите на леката и тежката промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, строителството, IT сектора, селското стопанство, животновъдството, дърводелството, логистиката.

Социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, остават ангажимент на българската държава, но организациите в Русе ще вложат усилия и в тази посока, за да бъде интегрирането на украинците у нас възможно.

Приоритет ще бъде да се дава точна информация къде бежанците могат да получат условия за работа и живот в Русе, а и да почувстват сигурността, която е от изключително значение в сегашния момент.

Осигуряването на допълнителна работна ръка в Русе ще помогне и за развитието на града. По официални данни около 13% от БВП се реализира благодарение на туристическия сектор. Икономиката в страната е изключително зависима от туризма, а за десетки хиляди семейства и малки населени места това е и единственото препитание.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов