В Търговище създават Център за бежанци от Украйна, следват модела на Русе

Животът

02-04-2022, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов инспектира военния завод в Търговище

В Търговище разкриват Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна. Планирано е той да започне да функционира от идния понеделник и да е по подобие на вече работещия в Русе. Решението за предприемането на подобна мярка е на областния управител Станимир Парашкевов. Именно поради тази причина заместник областният управител Десислава Петрова се срещна с областния управител на Русе Анатоли Станев. Идеята бе да се почерпи опит от създадената организация в крайдунавския град между държавната и местна власт, както и да се види на място съдействието от страна на доброволците, които са изключително активни. Центърът в Русе работи от няколко седмици и се намира на Централната жп гара. Там се предоставя пълна информация на мигрантите, желаещи да останат в града, дори за ден-два. Осигурени са възможности за безвъзмездно настаняване, превоз, както и медицинска помощ. При необходимост на място може да бъде осигурена и първична психологична помощ от специалисти на БЧК и Община Русе. Областната управа съвместно с Общината разработи и подробна информационна брошура с конкретни данни и карта за Русе. На всички нуждаещи се раздават пакетирани хранителни продукти, вода и топли напитки.

Припомняме, че на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе заработи и първият в страната пункт за предварителен прием на бягащите от конфликта в Украйна.

Целта на пункта в Търговище е всеки да може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в областта, видовете помощ, която може да бъде предоставена на лицето или подкрепа при осъществяване на контакт с други институции – като Бюро по труда, Дирекциите „Социално подпомагане“, РУО или РЗИ. Всички дейности в Центъра ще се извършват от доброволци, представители на Областната администрация и работещите към някоя от другите местни и регионални организации.

Сътрудничеството между двете областни администрации ще продължи и се обмислят варианти за взаимно подпомагане с експертиза, логистика, даже и провеждането на съвместни обучения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов