Национално състезание по предприемачество се провежда в Русе

Животът

31-03-2022, 09:23

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Програма предлага до 25 000 евро за предприемачи

Снощи бе открит националният кръг на националното състезание по предприемачество за най-добра бизнес идея. Надпреварата, в която участват 24 дванайсетокласници от 17 града на страната, се провежда в Русе. Сред официалните гости на тържествената церемония бяха заместник областният управител Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието, както и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Своеобразният форум се провежда и със съдействието на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Заместник областният управител Людмил Христов определи участниците в състезанието като млади и амбициозни хора, които не се притесняват да приемат предизвикателствата на днешното време. „Вие вече сте предприемачи, участвайки в това състезание и споделяйки вашите идеи, вие сте поели по пътя на предприемачеството. Бъдете смели и търпеливи, не се страхувайте от провалите. Те са само една малка част от тези препятствия, през които ще преминете. Те са моментите, които ще ви дават още повече сила да продължавате напред. Когато падате, не се страхувайте, изправяйки се вие ще бъдете много по-мъдри, защото вече ще сте анализирали причините за провала и всички грешки, които сте допуснали. Не чакайте да дойде подходящият момент, за да реализирате вашите идеи. Най-подходящият момент е сега, независимо  че все още някои от вас си мислят, че не са готови затова предизвикателство“, каза Христов. Заместник областният управител заяви още, че никой не трябва да се страхува да реализира дори най-дръзките си идеи. „Колкото повече хората ви казват, че определени нещо няма как да се получи, това трябва да ви нахъсва още повече, за да продължавате напред и да доказвате, че точно това нещо може да бъде направено“, допълни още той пред бъдещите абитуриенти, а на преподавателите пожела да подкрепят винаги своите възпитаници. „Оказвайте тази опора на учениците си, от която те имат нужда, защото техният път неминуемо ще бъде както нагоре, така и надолу. Ще има моменти, в които те ще искат да се откажат тотално от своите начинания, бъдете до тях, напътствайте ги и им давайте кураж да продължават. Много добре знаете колко световни личности са претърпявали провал преди да направят своето изобретение или преди да създадат водеща компания, много е радващо, че България има своя еднорог, надявам се днес тук сред вас да виждам следващите еднорози“, каза още Христов.

От своя страна кметът Милков бе категоричен, че всички участници на състезанието са успешни личности, но поясни, че успехът не се измерва в богатството, а в направеното за другите. Смисълът на човешкия живот е в това за колко хора сте се погрижили и какви проблеми сте решили. „Човек е толкова голям, колкото големи проблеми е успял да разреши – това е дълбоката следа, която оставя след себе си“, каза кметът Милков в обръщението си към учениците. „Бъдете предприемчиви, използвайте съзнанието си. Виждайте проблемите и намирайте най-добрите решения“, допълни още той и пожела много хубави мигове на дошлите от други градове на България. Кметът Милков пожела на участниците в надпреварата да бъдат креативни и винаги подготвени на съответното ниво. „Четете непрестанно и след това, стъпвайки на прочетеното сложете следващото стъпало в нашето развитие“, заяви още кметът.

Допуснатите участници са ученици от 17 професионални гимназии от цялата страна, сред които Национална финансово-стопанска гимназия – София; Национална търговска гимназия – Пловдив; Варненска търговска гимназия; Професионална държавна търговска гимназия – Свищов; професионални гимназии по икономика от още 13 града - Смолян, Благоевград, Петрич, Сандански, Якоруда, Гоце Делчев, Пирдоп, Монтана, Видин, Силистра, Казанлък, Попово, както и двама ученици от ПГИУ „Елиас Канети“ - Русе.

Националната комисия включва преподаватели от Център на учебно-тренировъчните фирми към МОН, от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Университет за национално и световно стопанство, Джуниър Ачийвмънт България, Русенска търговско-индустриална камара и представители на бизнеса.

Началото на днешната церемония бе изключително тържествено и включваше няколко любими патриотични песни на поколения българи. Ученици от ПГИУ „Елиас Канети“ разказаха на присъстващите за живота и делото на Елиас Канети и дори представиха някои малко известни факти. Резултатите от състезанието ще станат ясни късно тази вечер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов