Повече от 200 водещи хирурзи участват в пролетен симпозиум в Русе

Инициативата се организира от Университетска болница „Медика-Русе“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“

Над 200 хирурзи от България участват в първия по рода си пролетен симпозиум, посветен на съвременното лечение на хирургичните заболявания. Инициативата се организира от Университетска болница „Медика-Русе“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. На симпозиума лектори са редица светила на родната и дори световната медицина. Сред тях са топ хирурзи от Военномедицинска академия, УМБАЛСМ „Пирогов“, I-ва МБАЛ София, Медицинските  университети в София и Плевен, УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Александровска“, Университетска болница Шарите – Берлин, УМБАЛ „Сърце и мозък“, както и много други. Темите, които ще бъдат разглеждани са свързани с практически казуси и са изключително разнообразни. Те обхващат сферите на обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, както и лицево-челюстната хирургия, ортопедията и травматологията, урологията и неврохирургията. Специално внимание е отделено на лапароскопската хирургия, както и на най-съвременните европейски тенденции в роботизираната хирургия и вземането на биопсии. Сред официалните гости бяха областният управител Анатоли Станев, заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев, както и председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

От своя страна областният управител определи смели хора и отбеляза, че всички клонове на медицината са важни, но резултатите от дейността на хирурзите настъпват веднага и често пъти са пряко свързани със спасяването на човешки живот. „Подобни форуми са от изключително значение, защото са полезни в обмяната на опит между лекарите. Пътят, по който сте поели е изключително труден, но съм уверен, че изминавайки го сами усещате колко ценни и незаменими сте.“, каза още Станев и благодари на ръководството на УМБАЛ „Медика-Русе“ за всичко, което прави за града и обществото.

„През изминалите две години светът навлезе в една по-различна фаза на развитие и за най-голямо съжаление всички предизвикателства бяха отправени към медицината. Благодаря ви и като част от екипите на първа линия по време на пандемията за всеотдайната работа“, заяви заместник-кметът Димитър Недев. Той сподели още, че настоящият форум поставя началото на развитието на младите лекари, позволява на медицината да направи крачка напред и дава шанс на различни поколения да обменят опит. По неговите думи провеждането на инициативата е несамо успех за организаторите, но и за целия град. Той връчи и поздравителен адрес на доц. д-р Кирил Панайотов, дм от името на кмета Пенчо Милков.

Висока оценка за ръководството и екипа на Университетска болница „Медика-Русе“ бе дадена и от председателя на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова, която работи вече повече от 15 години в сферата на здравеопазването. „Лечебни заведения „Медика“ са пример за това как трябва да се развива здравеопазването у нас. Когато говорим за здравеопазване – трябва да имаме предвид добрите примери и всички заедно да вървим по посоката, която ще направи по-достъпно здравеопазването“, каза тя. Свилена Димитрова заяви още, че от лечебни заведения „Медика“ постоянно участват в развитието на здравеопазването в страната и допринасят за новите тенденции. Според нея все по-голямо значение ще придобиват именно надграждащите обучения. „Силата е във Вас лекарите – ако искаме да направим нещо качествено, имаме нужда не само от добрите идеи, но и от тези, които да ги реализират“, каза още председателят на Българската болнична асоциация

Домакини бяха доц. д-р Кирил Панайотов, дм и академик Белоев. По думите на академик Белоев това е едно събитие, което отдавна се е подготвяло и се явява първа крачка към поредица от такива събития, които болници „Медика“ ще реализират. „Успешното провеждане на инициативата ще е една възможност да опитът да бъде мултиплициран и в други области“, каза академик Белоев.

Очакванията са през есента отново да се проведе подобен форум, но той най-вероятно ще бъде насочен към вътрешните болести и ендоваскуларното лечение. Първият форум не случайно е посветен на хирургията, тъй като тя е водеща специалност в УМБАЛ „Медика-Русе“.

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)