„В 11:20 ч. нахлуха две лица на средна възраст и още едно след това - вероятно за тяхна подкрепа. Създаваха доста сериозно напрежение - с обидни думи спрямо нас. Охраната беше след мъжа и при опита да го изведе - той започна да ни обижда, че ако определен пациент не излезе жив ще ни убие всички. Стигна се и до физическа саморазправа. Към мен агресията беше предимно вербална. Но хвана охраната за шията и го удари два пъти по гърдите”, разказа д-р Станислав Павлов пред Нова телевизия. Медикът посочи, че нападателите избягали преди да дойде полицията.

Административният директор на болницата Алисе Муртезова си обяснява проявената агресия с нагласите в обществото спрямо коронавируса. „В момента то е толкова разделено на вярващи и невярващи в COVID-19, на вярващи и невярващи във ваксините. Почти всекидневно обясняваме, че пациентът има коронавирус и има нужда от грижи. Също така пациентите идват за помощ много късно през тази вълна”, обясни тя.

Муртезова уточни, че в лечебното заведение ще се вземат допълнителни охранителни мерки. Психолози вече работят не само с пациентите, но и с работещите в COVID отделението медици. Тя посочи, че за пръв път лекарите в „Медика” получават заплахи за убийство и досега такъв тип саморазправа не е имало.

Административният директор заяви, че ситуацията е динамична. В реанимация свободните легла са само две от общо 46. „Поемаме и случаи от други области. Много често идват пациенти от Свищов, Силистра, Търговище и Разград. Имали сме случаи при предходната вълна, когато са ни карали болни и от Южна България”, добави Муртезова.