Младен Младенов и Явор Мичев със съвместна фотографска изложба

Единствените русенски носители на званието „Артисти на Международната федерация за фотографско изкуство“ AFIAP Младен Младенов и Явор Мичев откриха съвместна изложба в Художествената галерия в Русе, намираща се на ул. „Борисова“ 39.  Експозицията ще може да бъде разгледана в следващите две седмици – до 5 април. Тя включва общо 30 снимки, като 14 от тях са на Младен Младенов. Поздравления към двамата фотографи бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета на Община Русе Пенчо Милков. „Творчество ви спира дъха на стотици хора ежедневно и ни напомня за красивите цветове и нестандартните форми на забързаното ни ежедневие. Обективът във вашите ръце умее да изрисува всеки детайл до такива измерения, че неусетно пренася зрителите на творбите ви на уникалните места, които заснемате. Онемели пред красотата, запечатана във фотографиите ви и поглеждайки през вашите очи, сякаш за момент забравяме за монотонността и сивотата, която ни заобикаля“, се казва с написаното от Анатоли Станев. Той поздравява двамата фотографи и за способността да вдъхват живот в картините си и им пожелава неспирно дръзновение, за да продължават да създават и да споделят изкуството си с все по-широк кръг от хора.

„Да виждаш отвъд видимото е дарба, която малцина притежават, а вашият поглед неведнъж ни е показвал красотата там, където никога не бихме я потърсили сами.          Вярвам, че фотоизложбата ще се радва на заслужен интерес от страна на специалисти, публика и ценители и ще остави ярка следа в културния афиш на града ни“, се казва в поздравителния адрес на кмета Милков.

Изложените творби на Младен Миланов представят разнообразни натюрморти, а също и голи тела. Явор Мичев пък показва снимки на България от високо. По принцип Младен Миланов предпочита жанровете пейзаж и натюрморт, но жанровият му обхват е много по-широк. Има опит в рекламната фотография, която практикува и днес. Успоредно с професионалната си фотографска дейност усилено се занимава с обучение на млади фотографи. За Явор Мичев фотографията става неразделна част от ежедневието му още като студент. През 2007 година за пръв път лети с мотоделтапланер. Връзката между полета и страстта към фотографията дава нови хоризонти и нови възможности за авторски проекти. Оттогава той концентрира цялата си творческа енергия и техническите си познания именно в тази насока. За него аерофотографията е сбъднатата мечта да вижда и отразява през погледа на птицата.

Изложбата бе открита от журналиста Цвета Ненова, която припомни пред аудиторията едно от основните правила в тази професия, а именно че една снимка струва колкото хиляда думи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов