Русе подслони украинския национален отбор по кану-каяк

47 състезатели и треньори от украинския национален отбор по кану-каяк бяха настанени късно снощи в общинския хостел при яз. Николово.

"Благодарни сме, че България ни помага. Тук ни посрещнаха много топло", споделиха трениращите. При старта на войната те са били на тренировъчен лагер в Турция, но остават блокирани там. На отбора е предложено да се настанят в бази във Франция и Германия, но те избират именно Русе, за да бъдат по-близо до родината.

Сградата е предвидена за 33 души, но с помощ от БЧК и РКО „Каритас“ са осигурени допълнителни легла. В следващите дни ще бъдат дооборудвани кухненските помещения и ще бъде засилено електроподаването. Изхранването ще се извършва с дарители, а от Общината ще осигурят гид, който да запознае спортистите с Русе, както и транспорт до града при нужда.

Помощ на спортистите оказва и треньорът на русенския клуб по кану-каяк Евгени Недев, чиито възпитаници ще тренират рамо до рамо с украинските си връстници.

Кметът Пенчо Милков посрещна треньорите и състезателите и изрази съпричастността си към тях.

"Силно се надявам войната в Украйна да приключи по-скоро и да можете да се завърнете спокойни по родните си места", каза кметът.

Отборът ще прекара следващия месец в Николово, като при необходимост престоят им ще бъде удължен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов