Временен център за подкрепа на бежанци от Украйна заработи на Централната жп гара в Русе

Временен център за подкрепа на мигрантите от Украйна работи от снощи на територията на Централната жп гара в Русе. Той е сформирам със съвместните усилия на ръководството и екипите на Областната администрация и Община Русе. Окончателно решението за неговото създаване бе взето по време на провело се късно вчера вечерта заседание на Областния кризисния щаб, чийто председател е областният управител Анатоли Станев. Центърът се помещава на първия етаж на гарата, като целта е хората, които идват с влакове и автобуси, а и всички останали украинци да получат помощ още при своето пристигане. Данните сочат обаче, че почти всички, бягащи от войната в Украйна, влизащи през Русе, преминават транзитно и рядко се налага да останат даже за ден-два в града. На място има служители на различни институции, сред които на Областната управа и Общината, както и на други държавни структури, като МВР, жандармерия, НКЖИ, БДЖ и БЧК. Всички дейности се извършват от доброволци и представителите на Общината, Областната администрация и работещите към някоя от другите държавни администрации. На място всеки може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в Русе, както и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната. Вече е създадена организация, при която директно вагони от влака от Букурещ биват закачани на композициите за София и Варна, без да се налага слизане на пътниците на гарата в Русе. По този начин се осигурява по-лесна връзка и към други градове във вътрешността на страната като Бургас, Пловдив и Стара Загора. 

„Благодаря на кмета Милков за перфектната съвместна координация. Работим наистина отлично и подхождаме индивидуално към всеки случаи“, каза Станев. Той допълни още, че поддържа връзка с областните управители от Северна България и при необходимост може да се търси и тяхното съдействие. „Опитваме се да осигурим всичко необходимо, за да могат мигрантите да се чувстват обгрижени и спокойни“, каза още областният управител Анатоли Станев. От Общината са организирани и микробуси, които да транспортират до места за настаняване, желаещите да останат в Русе. Всеки, който има нужда, ще получи пакетирана храна, вода и топла напитка. Към момента няма данни за деца от Украйна, които сами, без своите родители, да са предприели бягство от войната. В ход е разработването на информационни брошури с подробна информация за украинските граждани за процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, както и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други. Те ще бъдат строго профилирани за Русе и също е съвместно дело между Община Русе и Областна администрация. Предвижда се да бъде на английски и украински език. От страна на Община Русе е осигурен денонощен дежурен телефон +359 885208890, на който всеки новопристигнал в България от Украйна ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници.

Припомняме, че още в първите дни след военните действия на Централната жп гара в Русе, пристигаха множество украински граждани с автобуси, които бяха докарани от румънско-украинската граница. Почти всички от тях преминаваха транзитно. На място имаше доброволци, като почти непрестанно на гарата бяха също областният управител Анатоли Станев, неговият заместник Людмил Христов, както и представители на ръководството на Общината – кметът и част от неговите заместници, а също и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Създаването на временния център за подкрепа на мигрантите цели канализирането на усилията на всички, искащи да помогнат.

Безпроблемно функционира и предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Той спестява време и позволява бързото и лесно регистриране на бягащите от войната в Украйна. От вчера документи за временна закрила могат да бъдат подавани и в Областната дирекция на МВР, намираща се на бул. „Генерал Скобелев“ 49. Това ще може да става всеки делничен ден от 08.30 до 17.30 часа. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов