Магическият джинджифил - ползи и рецепти

Животът

19-03-2022, 10:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Емилова: За Бога, братя, не купувайте олио!

Източната медицина приписва почти магически свойства на джинджифила. Древни медицински текстове от Близкия и Далечния Изток описват десетки начини и методи за лечение с този корен. В Китай и Индия и сега има стотици медикаменти на основата на джинджифил. Арабските търговци, които са го продавали преди векове на гърци и римляни, държали в тайна земите, от които са го добивали - твърдели, че този вълшебен корен расте на края на земята и е охраняван от дракони, става ясно от страницата на популярната д-р Емилова във Фейсбук.
С джинджифил може да се се направят пикантни супи, да се подправят ястия, да се направи плодов крем, овкусена вода, чай… Той съдържа веществото джинджерол, с мощно противовъзпалително действие, укрепващо имунната система, подпомагащо храносмилането. Безценен и незаменим е като лек за грипове и настинки в комбинация с мед и лимон.
 
Ето няколко идеи как да извлечете магическата сила на джинджифила:
1. ДЖИНДЖИФИЛОВА ВОДА ИЛИ ЛИМОНАДА. Ако имате проблеми със стомаха, направете си джинджифилова вода и отпивайте от нея през деня. Ще изчезнат гаденето, неразположението, подуването - джинджифилът пречи на растежа на болестотворните бактерии в храносмилателната ни система.
Джинджифиловата вода се прави като се настърже един петсантиметров корен джинджифил, обелен и измит, в три чаени чаши вода. Може да се подслади с лъжичка мед, а ако нямате стомашни прлоблеми, можете да си направите лимонада - прибавяте малко пресен сок от лимон, мандарина или портокал.
2. ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ. Безмилостен е и към бактериите в устната кухина и трахеята- тук помага топлият чай от джинджифил. В стъклен съд нарязвате на кръгчета обелен пресен джинджифил, един лайм или половин лимон на парчета, слагате стрък мента и по желание - една обелена скилидка чесън. Заливате с вода, която е гореща, но не завряла и добавяте лъжичка мед. След половин час прецеждате и пиете.
3. КРЕМ СУПА ОТ МОРКОВИ И ДЖИНДЖИФИЛ. Сгряваща, вкусна, полезна! Накълцайте няколко моркова, прибавете две чаени лъжички настърган пресен корен джинджифил, една малка глава бял лук накълцана, можете на настържете малко пащърнак. Добавете вода, така че като пасирате да стане гладка и не много гъста супа. Подходящи подправки са индийското орехче, самардалата, черния и розовия пипер. Добавете кокосово мляко, и украсете със стръкче мащерка.
4. ДЖИНДЖИФИЛОВ КРЕМ С БАНАНИ И КИВИ. Трябват ви два банана, сокът от три-четири сочни мандарини, едно киви, една чаена лъжичка настърган джинджифил, 1 чаена чаша чия и лъжичка мед. Сложете всичко в блендера и пасирайте. От сока чията набъбва и създава много приятна консистенция на крема, а джинджифилът т придава пикантност.
5. ИНДИЙСКИ ВЕГАН ДАЛ. Трябват ви четвърт килограм червена леща, малка консерва кокосово мляко и 2 супени лъжица кокосово масло, 1 глава лук, три-четири ,скилидки чесън, 3 сочни домата ( или наситнени чери, или от консерва). Останалото са подправки: чаена лъжичка джинджифил на прах или смлян, половин лъжичка куркума, сол, дафинов лист, кимион и чили, ако искате да е люто ястието. Освен джинджифила, специфичен вкус ще придаде и една лъжица синапени семена, ако имате. Запържете ги в кокосовото масло в тиган за 1 минута, а после прибавете лука, чесъна и джинджифила - за две минути. Последни в тигана са доматите. Преди да загорят, дръпваме и изсипваме в тенджера, добавяме лещата и наливаме вода - да има три-четири пръста вода над лещата. Варим половин час и сервираме - с пресен кориандър или магданоз.
Да ви е сладко, бъдете здрави!


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов