Д-р Емилова: За Бога, братя, не купувайте олио!

Сигурна съм, че на опашките няма наши пациенти, заяви популярната лекарка

След нараснолото напрежение през уикенда с огромните опашки от хора, желаещи да закупят евтино олио от една определена верига, д-р Емилова реагира във Фейсбук страницата си с думите: "Чета с нарастващо недоумение новините: безкрайните опашки, битките между хора в магазините за бутилки олио. Тази истерия за олио ми носи огромна тъга. Въпреки че съм сигурна: на тези опашки няма наши пациенти! Те знаят, че екстрахираните мазнини няма да им донесат нищо добро. Олиото, както и зехтинът, и олиото от царевица и гроздови семки са екстрахирани мазнини - тоест изолирани от цялостната растителна храна: слънчогледово семе, маслини, царевица… В тази екстракция често се използва химия, особено за рафинираното олио", припомня д-р Емилова.
Тя допълни, че няма да се впуска в подробности как и по какъв начин храната, която пържим или поливаме с мазнина запушва нашите кръвоносни съдове, как мастните отлагания в кръвоносните съдове създават предпоставки за инфаркт и инсулт. Както и да припомни статистиките за смъртността от инфаркт и инсулт, които ние, българите, оглавяваме.
"Може би тези факти сега трябва да накарат всеки да преосмисли начина си на хранене. Вече има толкова много рецепти за готвене без мазнина, толкова много уреди, толкова много начини да направите храната вкусна без екстрахирани мазнини! Паста от смлени слънчогледови семки, маслинова паста, пресовано авокадо, различни ядкови пасти… Да, скъпи са. Но здравето е още по-скъпо! Ако не можете без мазнина за салатата, поръсете с оскъдно количество студено пресован зехтин. Но не пържете с него! Можете да опитате да се храните като нас в клиниката - салатата, която ям всеки ден, не съдържа мазнини, нито сол, а е подправена с лимонов сок и пресни ароматни билки", казва още тя.
И споделя, че сега е моментът да променим начина си на хранене. "Иска ми се да извикам като един служебен премиер в началото на прехода: За Бога, братя, не купувайте олио!"
Тя често дава пример на своите лекции и с д-р Бенджамин Спок, автор на прочутата книга за отглеждане на бебетата и малките деца. Когато е на 88 години, д-р Спок започва да страда от здравословни проблеми - задържа течности в белите дробове, развива полиневропатия и неговият лекар го съветва да се подготви с купуване на инвалидна количка. Но д-р Спок решава да промени храненето си, изключва животинските храни и започва да се храни оскъдно само с плодове, зеленчуци и зърнени храни. Само за месец той оздравява и връща енергията си!
"Още много примери мога да дам, за да подкрепя своето твърдо убеждение: никога не е късно да се промените! Никога не е късно да започнете да се храните разумно, природосъобразно, да си върнете здравето. Това е мярка за интелигентност: там където другите виждат пречки, вие да видите възможности! Бъдете здрави!", завършва поста си д-р Емилова.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов