Подкрепа за бежанските центрове в Тараклия

Община Русе организира дарителска кампания в помощ на бесарабския район Тараклия в Република Молдова, чиито жители ежедневно посрещат украински бежанци.

Тя е в отговор на официалната молба на Председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който описва, че в момента в района има 1520 жители на Украйна, повече от половината от които са деца, а броят им расте всеки ден.

Съветът на района вече е разкрил два центъра за временно настаняване на бежанци в град Тараклия. Оказва подкрепа на всички нуждаещи се и насърчава жителите на района да допринасят за това. Ръководството е отворило пункт за регистрация и приемане на хуманитарна помощ за бежанци от Украйна,  разкрити са и банкови сметки за събиране на доброволни парични дарения.

Въпреки всички предприети мерки, бежанците продължават да изпитват нужда от основна хуманитарна помощ: храна за възрастни и малки деца, продукти за лична хигиена за възрастни и малки деца, лекарства, облекло. За подобряване на условията в двата центъра за настаняване на бежанци са необходими също: електрически нагреватели, чайници и котлони, както и матраци, одеяла и възглавници.

Община Русе призовава всички русенци, които искат да помогнат, да изпратят даренията си в работно време на бул. Липник 14 в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (бившето училище „Христо Смирненски“) до 23 март. Телефон за контакт 0885663421.

Район Тараклия приема и дарения в евро на следната сметка:

Титуляр: Consiliul raional Taraclia

Страна: Republic of Moldova

IBAN: MD38AGPKAF144124A11143AD

Банка: AGROINDBANK SA CHISINAU

MOLDOVA, Comrat BRANCH

SWIFT код: AGRNMD2X

Основание: Дарение/Donation

Подкрепа за украинските граждани, потърсили убежище от войната в Русе, може да се окаже и на разкритите от Общината сметки:

- за дарения от страната

Банка:             ИНВЕСТБАНК АД, ФЦ-РУСЕ

Банков код:   IORTBGSF

Сметка:         BG 96 IORT 73798400080000, код плащане: 44 51 00

Основание: дарение за бежанците от Украйна 

- за дарения от чужбина

Банка:             ИНВЕСТБАНК АД, ФЦ-РУСЕ

Банков код:   IORTBGSF

Сметка:         BG 96 IORT 73798400080000, код плащане: 44 52 00

Основание: Дарение за бежанците от Украйна 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов