Украински бежанци учат български език в библиотеката

Животът

16-03-2022, 12:05

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-красивите библиотеки в света (СНИМКИ)

Часове по български език за нуждаещите се от Украйна започнаха вчера в русенската библиотека. Курсът ще се провежда всеки вторник, сряда и четвъртък, от 11.00 до 12.30 ч. в Детския отдел на библиотеката "Библиотечко". Преподавателите са Владимира Велинова - специалист, завършил руска филология и Анджела Авакян - педагог, начален учител. Обучението стартира с възрастните, а до дни ще се определят и часовете за деца.

"Първите ни ученици са 9 бежанци от Одеса, Киев, Мариупол и Бердянск. С тях в България са пристигнали и осем деца между 5 и 12 години. Альона е лекар, Таня и Настя – медицински сестри, Наташа е счетоводител, Инна – учител по английски език, Алла е продавач, Катя – готвач, а Людмила – пенсионер. В групата има и един младеж – Тимур е единадесетокласник в Одеското военно-морско училище. Всички те са за пръв път в дунавския град.

Не ги питаме за войната, прекалено болезнено е и за тях, и за нас. Говорим си колко много са им харесали центърът на Русе и реката. Настя и Тимур са пристигнали най-рано – на 3 март, останалите са в нашия град от преди седмица до 4 дни. Намерили са си квартири. Надяват се да имат възможност да работят, а децата да се настанят в училище, макар че най-голямото им желание е ужасът в Украйна да свърши по-бързо и да се приберат вкъщи. Пожелаваме им го! А дотогава са добре дошли в библиотеката!", разказват педагозите.

За всички, които желаят да посещават езиковия курс, но още не са се записали, е краткият  въпросник тук: https://forms.gle/i7uBoavnv9RDvh2b7, имейл: libruse@libruse.bg, тел. за връзка: 0878574925.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)