Алисе Муртезова с конкретни предложения за по-добра организация по посрещане на бежанците

Предложение за подобряване организацията по посрещане на бежанския поток, е изпратила през седмицата Алисе Муртезова до кмета на Русе Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев. Административният директор на "Медика" и председател на Общинския съвет на БЧК-Русе предлага конкретни мерки за справяне с новото предизвикателство, става ясно от публикация във Фейсбук групата "Русе помага на Украйна". 

"Свидетели сме на най-голямата и най-бързо движещата се бежанска вълна от Втората световна война насам, според данни на ООН. Потокът на пресичащи границата на ГКПП „Дунав мост“ е голям и се очаква да се разрасне, тъй като сме на северната граница на Р. България. Като гражданин и общественик, не мога да остана безучастна към случващото се. Нека не оставаме само очевидци, а да вземем мерки и да вложим усилия в подобряване на процеса", казва Муртезова, която заедно с русенски червенокръстци се включи в посрещането на бежанци от Украйна на ГКПП „Дунав мост“.

"Там се запознах с десетки семейства, които споделяха проблемите и притесненията си. Те могат да бъдат значително облекчени, ако към Областната управа се изгради Координационно звено, което да организира посрещането на бежанците у нас. В основните функции на новата структура да бъде заложено даване на информация, анкетиране и координиране на бежанския поток и по-точно:

Информиране:

На ГКПП „Дунав мост“ да се изгради Координационен пункт, леснодостъпен както за пешеходци, така и за пътуващи с автомобили украинци. Той да бъде оборудван с всичко необходими, за да могат работещите там да се разпечатват информационни материали за:

-          Придобиване на бежански статут;

-          Информация за здравноосигурителен статут;

-          Информиране на родители по какъв начин могат да запишат децата си  на училище или детска градина;

-          Места за настаняване;

-          Свободни работни места към Бюрото по труда", предлага в писмото си Мутезова.

Тя припомня, че на Областен щаб е била приета идеята да се раздават разпечатани карти с болниците в града, където нуждаещи се могат да получат медицинска помощ, като е обсъдено добавянето на магазини и аптеки. След среща и разговори с пристигащи на Дунав мост, тя предлага към картата да бъдат включени и места, от където могат да закупят предплатени карти за мобилните оператори, понеже има десетки такива въпроси.

Според Муртезова, служителите на пункта следва да извършват анкетиране на самите пристигащи за професия; очакван престой в България; както и за други статистически данни, които биха помогнали за внедряването им в икономическия живот на страната.

В писмото тя предлага още Русе да поиска да се отблокира Държавния резерв или да се осигури друг механизъм за финансиране, чрез който да се подпомогнат семействата в нужда. Както и към звеното да се привлекат всички неправителствени организации в Русе, които вече работят по проблема. Към момента в социалните мрежи са сформирани групи за помощ на бежанци, в които граждани използват собствени средства за да посрещнат тази голяма вълна.

Да се направи синхронизиране на имунизационния календар на децата, спрямо българския, тъй като има желаещи, които искат да запишат децата си в  училище или детска градина, но срещат затруднения, поради разлики, гласи още предложението. 

Тя допълва, че може да се направи банка кадри с рускоговорящи дипломирани учители или бежанци с учителски професии, като се използва техния капацитет в процеса.

Да се сформира разширен Областен щаб, към който да бъдат поканени освен хотелиери, и представители на църквата и мюфтийството, които също могат да осигурят места за настаняване и подкрепа на гражданите, бягащи от военния конфликт в Украйна, се казва още в писмото.

"За да бъде добре организиран бежанският поток, трябва да има ясни правила, очаквания и информация. Нека съдействаме на потърсилите спасение и мир хора у нас да не бъдат в неведение поне за престоя си в България!

Въпреки множеството си ангажименти, аз лично изразявам готовност да участвам доброволно в график в Координационното звено. Всеки човек е част от обществото, в което живее и предизвикателствата на времето са предизвикателства на всички ни.", завършва призивът си към институциите Алисе Муртезова. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов