Още украински бежанци бяха настанени в Общинския кризисен център

Близо 150 пътуващи с влак преминаха транзитно през Русе

Петима украински граждани бяха настанени снощи от общинските служители в Кризисния център в Русе. Те са част от голяма група мигранти, която пристигна към 22 ч. на ЖП гара Русе.

Почти всички са потвърдили, че преминават през града транзитно. Посрещнати бяха от граждани - доброволци и служители на отдел „Социални дейности“, а от БЧК бяха осигурени храна, напитки и памперси. Служители на Община Русе, извършващи дежурства на Дунав мост, също се отзоваха на място за съдействие на бежанската група.

Припомняме, че от 1 март дежурни екипи на Общината посрещат на границата украински граждани и оказват съдействие за осигуряването на храна, подслон, транспорт и решаване на административни въпроси. На място е осигурена карта на града, телефон с предплатени минути към Украйна, както и компютър с интернет връзка, за да могат пътуващите да се свържат с близките си. Раздават се подкрепителни напитки и храна.

Продължава да действа и денонощният дежурен телефон +359 885208890, на който също се дават разяснения в помощ на мигрантите.

Община Русе благодари на всички доброволци и граждани, които подпомагат хората, търсещи убежище у нас. С цел поддържането на централизиран поток от информация днес ще бъде свикана и работна среща с участието на граждани за формирането на единен Център за подкрепа, където местната власт и желаещите да помогнат да обединят сили за още по-голяма ефективност на действията.

Достоверна информация за цялата страна може да се добие и от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна - https://ukraine.gov.bg/bg/. Порталът дава подробна информация на български, английски, украински и руски език относно възможностите за евакуация, временно настаняване и медицинска помощ. Упоменати са още важни контакти, както и всякакъв друг вид информация, която би била от полза на мигрантите от Украйна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов