Три зелени пролетни суперхрани: спанак, лобода, левурда + рецепти

Животът

13-03-2022, 10:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вкусен конкурс събира рецептите на баба

СПАНАК
Баналният спанак е суперхрана! Той е богат на витамини С и А, витамини от групата В, калий, калций, желязо и магнезий, фибри, флавоноиди, фолиева киселина - една комбинация от съставки, които дават суперсила на имунната система, се казва в публикация на д-р Емилова..
Не е лошо да покажете на децата си рисуваното филмче за моряка Попай, в което героят става непобедим само с една консерва спанак. Вие обаче избягвайте консерви, а консумирайте спанака суров. Шепа пресен спанак, сложен в салатата или сутрешното смути е по-полезен за тялото от една капсула с така модерните добавки. Спанакът, както и другите зелени дарове на пролетта, съдържа безценния хлорофил, така необходим на човешкия организъм за да се справи с възпаленията вътре в тялото, да прочисти кръвоносните съдове от токсини и мастни плаки, да регулира финия хормонален баланс. В края на зимата организмът ни е изтощен и често страдаме от леки анемии без дори да знаем, като един от признаците е бледа кожа и лигавици, също чупещи се нокти, падане на косата, умора, депресия, изтощение… Едно зелено смути сутрин, в което можете да редувате спанак, коприва, лапад, киселец, или житни кълнове на прах може да направи чудеса за тялото и духа ви
Ето и рецепти за настроение:
три варианта на смутита, пропорциите са въпрос на вкус:
1. ябълка, круша, морковен сок, сок от лимон - прясно изцедени, шепа спанак, стръкче босилек, настъргано парченце джинджифил( по желание, за по-пикантен вкус)
2. ягоди, спанак, банан, мед, малко вода.
3. райска ябълка, спанак, замразени боровинки, кокосова вода или мляко
Можете да направите спаначени палачинки. Те са особено подходящи за деца, които отказват да ядат спанак. Ето рецептата:
чаша овесено брашно или фино смлени овесени ядки, малко кокосово мляко, щипка сода за хляб, едно яйце ( по време на постите или за вегани може да направите веган яйце: една супена лъжица вода и една супена лъжица смляно ленено семе), шепа спанак, щипка канела, морска сол по желание. Слагате всичко в блендера и пасирате до гладка смес като гъста боза, съветват от екипа на д-р Емилова. 
Ето и рецепта за спаначена супа с кейл:
Нарязвате на ситно морков, три картофа, половин пащърнак и парче целина. Варите ги половин час и след това добавяте да 10 минути нарязан спанак ( или лапад, или лобода) и нарязан кейл. Добавяте малко морска сол и подправки по желание.
 
ЛОБОДА
В диво състояние тя расте по високопланинските поляни и я наричат див спанак. Култивирана, тя е с нещо средно между салата, лапад и спанак. Крехки нежно зелени, зелено-жълти, по-рядко червени листенца със специфичен вкус - това е култивираната лобода, която се намира понякога на нашите пазари. Тя винаги е била в сянката на лапада, спанака и копривата, нещо като Пепеляшка в голямото семейство на първите пролетни зеленини. Но също като Пепеляшка, тя крие необикновени качества зад невзрачната си външност. Богата е на бета-каротен, витамин С на много минерали и е пълноценен източник на желязо, цинк, калций, магнезий, калий. 100 г листа от лобода съдържат 6,1 г манган.
Някога нашите пра-пра баби са събирали дива лобода, за да правят настойка от корените й за хора с анемия, болен черен дроб, при жълтеница, запек, проблеми със жлъчката. Също като другите зелени растения от природната аптека на пролетта лободата оказва благотворно действие върху сърцето и кръвоносната система. Притежава и силни бактерицидни свойства, с нея са налагани рани и възпаления по кожата. Лободата може да бъде чудесна съставка за салати, супи, песто, дипове, мусака, ориз, сърми, кишове, лазаня… Лесно се отглежда, издържа на ниски температури и сама се разсажда, тъй като е многогодишно растение.
Всички рецепти по-горе може да се направят и с лобода.
Рецепта за салата с лобода и накиснат (или покълнал) лимец:
Накисвате зрънцата лимец от вечерта, за да се разтворят във водата инхибиторите в обвивката му, които дразнят стомаха. На другия ден правите салатата, като накъсвате измити листа от лобода, спанак или обикновена салата, поръсвате с лимеца и добавяте сушени домати или срязани наполовина чери доматчета, нарязяно авокадо, пресен чесън или пресен лук, магданоз, зехтин екстра върджин, лимонов сок и сол. Можете да блендирате авокадото и да овкусите салатата само с него, без да слагате екстрахирани мазнини от типа на зехтин.
 
ЛЕВУРДА
Наричат я още див чесън или Мечи лук, защото биолозите казват, че мечките си похапват от него след зимен сън. Дивите прасета също харесват левурдата, но по-скоро корените й.
И ние, хората, сме развили инстинкт към храните, които още в ранна пролет повишават тонуса, помагат ни да преодолеем умората, зареждат ни с енергия - като левурдата. В народната медицина я използват и до днес като средство срещу анемия, за пречистване токсините в тялото и укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, за регулиране на кръвното налягане. Често при настинки с температура и бронхит се правят настойки от див чесън за лечение и укрепване на имунитета.
Можете да я включвате в салати, нарязана ситно като подправка, можете да я слагате в смутита, като се стараете да балансирате с плодове, които не са кисели и стипчиви, например круши, банани и ананас. Един начин да я съхраните и използвате и по-нататък, е замразяването на листата на левурдата във фризера, където обаче те губят от специфичния си вкус и аромат. Отличен вкус придава дивият чесън на различните видове песто и разядки.
Ето и една рецепта за песто с левурда:
100-150 грама прясна левурда
100 мл зехтин екстра върджин
30 грама орехи или кедрови ядки
морска сол,
лъжичка мед, лимонов сок или ябълков оцет на вкус.
Слагате всичко в блендера и пасирате.
Ето и един по-нетрадиционен начин за употреба на левурда:
- да направите алкохолен извлек от див чесън. В стъклена бутилка слагате измита и изсушена нарязана левурда, без да я тъпчете. Заливате с домашна ракия, продукт на естествена ферментация. Слагате бутилката на слънчева светлина за две седмици, след това прецеждате и съхранявате на тъмно и хладно. По една супена лъжица сутрин на гладно ще ви отърве от умората в края на зимата, от стомашни проблеми, от изтощението след хирургична операция или дълго боледуване. Ще смъкне постепенно нивата на „лошия“ холестерол и ще подобри сърдечната дейност. 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов