Радев: Бежанците трябва да имат възможност да се впишат активно в пазара на труда

Президентът Румен Радев е на посещение в Русе. Част от срещите на държавния глава са свързани мигрантския поток от Украйна. Държавният глава вече се срещна с ръководствата на институциите, имащи отношение по въпроса, като изрази своята удовлетвореност от добрата организация на областно и местно ниво. „Благодаря на кмета Пенчо Милков, областния управител Анатоли Станев, на всички служители на Общината, Областната администрация, както и на хората от гранична полиция и митницата, на БЧК и на всички доброволци и държавни служители, които в тази тежка обстановка, правят така, че България да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които търсят закрила“, заяви президентът. Той изказа благодарност и на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си и посрещнаха всички хора в нужда. „Благодаря на тези, които решават да помогнат – със средства, пари, дрехи и храна, но не чакат държавата, така че наистина тези хора, които търсят спасение да го намерят у нас“, допълни още Радев. Той подчерта още, че очаква държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт. Според него е крайно наложително да се изгради една гъвкава, но в същото време устойчива връзка между пунктовете, където влизат хората в нужда, местната власт, общините във вътрешността на страната и бизнеса, които от своя страна са готови да предоставят убежище и работа. По думите на президента координацията може да се подобри, като се осигури една по-бърза, ангажирана и динамична връзка. „Не е достатъчно да има само един посочен телефон. Трябва да има информация в писмен вид“, категоричен бе Радев и заяви, че скоро ще има листовки, на които ще е поместена необходимата информация, за да знаят хората в коя община могат да отидат, какво могат да получат и дадат там. „От начина, по който ние посрещаме тези хора и показваме какво можем да предоставим като организация зависи и те дали ще останат тук.“, каза президентът. Той коментира още, че се надява 47-ото Народно събрание да задейства отдавна очакваната възможност за бързо издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. „Те трябва да имат възможност да се впишат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги – всички права, които един български граждани има. Това е наш дълг, но това трябва да бъде и част от нашата демографска политика.“, каза още президентът Радев.

Държавният глава изрази и готовност за посредничество в решаването на конфликта между Русия и Украйна. „Ние сме член на Европейския съюз и трябва да се търси единно европейско решение и единен европейски подход.  Това предстои тепърва. То трябва да стане и то в рамките на единен европейски подход. България бе включена в списъка на неприятелските държави, което мисля, че е едно неудачно решение“, поясни Радев.

По-рано през деня той посети и Кризисния център на Община Русе, където разговаря с настанени там семейства с деца. „Всички те са изключително благодарни от грижите и вниманието, което им се оказва, но задават въпроса – мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, могат ли моите деца да ходят на детска градина и да учат – ето това е нещото, на което трябва да обърнем сериозно внимание“, допълни президентът.

Що се касае до бомбоубежищата, Радев каза, че кризите не бива да се решават на парче. „Трябва да имаме единна национална система за управление при кризи. Има процес за проверка на бомбоубежища и тяхното възстановяване, но това е най-малкият проблем. Ние трябва да имаме работеща система при всяка една ситуация и работеща нормативна база Имаме затруднена координация и това личи винаги когато настъпи криза“, сподели президентът и допълни, че законът за управление при кризи е отменен през 2009 година, но няма какво да го замести.

В срещите участваха още заместник областният управител Людмил Христов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, представители на БЧК и на всички институции, имащи отношение по въпросите с миграцията от Украйна насам. По последни данни благодарение на двата подкрепителни пункта на БЧК, намиращи се на Дунав мост и на Централата жп гара, са подпомогнати над 4500 души с пакетирани закуски, вода и топли напитки. Сред тях са и около 130 майки с деца. Подробен анализ на ситуацията сочи, че в страната през българо-румънската граница са влезли малко над 56 000 души, като по-малко от половината на този етап са останали в България. Сред най-натоварените пунктове се оказва именно този при Русе, откъдето са преминали близо половината от влизащите в страната. По информация на РЗИ на предварително посочен адрес са били карантинирани 82 души. Те не са били болни от коронавирусна инфекция, но мярката е била наложена, тъй като не са имали документ, удостоверяващ преболедуване или имунизация. Президентът посети и граничния пункт „Дунав мост“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов