С различни инициативи отбелязват Осми март в Ценовско

В навечерието на Международния ден на жената в центъра на Новград се оформи първата цветна градина. Тя е разположена в близост до новооткрития мемориал на загиналите във войните. Инициативата е на местното читалище и беше подкрепена от много дами на различна възраст. Предварително доброволци обособиха и оформиха пространството, което е с диаметър от 2,5 метра. Повече от 20 жени от селото се включиха в нетрадиционното отбелязване на Осми март. Те засадиха повече от сто стръка с пролетни цветя – зюмбюли, теменужки и иглики, като поставиха и своето послание. Разсъдът беше осигурен от НЧ „Христо Ботев“. Първото цвете бе положено в земята от председателя на читалище Тодорина Тодорова, последвана от кмета на населеното място Диана Копчева. В продължение на няколко часа, на чаша чай или кафе, жените с приповдигнато настроение споделиха и немалко рецепти за сладкиши. В оформянето на цветната градина се включиха от деца до възрастни жени.

170 гоблена бяха изпратени за участие в онлайн изложба, посветена на Осми март. Избродираните картини са дело на петнадесет жени от различни населени места в община Ценово. Инициативата се реализира със съдействието на НЧ „Светлина“ в Караманово. Всички представени експонати ще бъдат публикувани на електронната страница на читалището. Специалната награда беше отредена за Милка Николова от Ценово. Жената е представила тематична поредица с изображенията на светци. Журито определи първо място на творбата на Тодорина Петкова от Караманово. На второ място се класираха гоблените на Зоя Кирилова от Караманово. На трета позиция застанаха избродираните картини на  Катя Димитрова. Журито обаче единодушно се обедини и даде категорична оценка, че жените от Ценово са най-големите майсторки в общината. Всички участници ще получат награди. В Деня на жената всички самодейки от селото ще получат поздравителни картички и по китка цвете.

Няколко седмици продължи изработването на картички в читалището в село Джулюница. По инициатива на читалищното настоятелство всички жени в селото на празника си ще получат ръчно изработена картичка с индивидуално послание.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов