Баба Марта върза мартенички по дърветата в община Ценово

Животът

01-03-2022, 14:34

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честита Баба Марта!

Повече от 200 мартеници участваха в изложба във фоайето на Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово. Червено-белите символи на настъпващата пролет пристигнаха от всички краища на България. Със специален щанд се включиха и учениците от местното школо. Част от децата присъстваха на откриването на изложбата и групово рецитираха стихотворения, посветени на Баба Марта. Конкурсът премина под мотото „Мартеница направи – светла мисъл изпрати“. „При изплитането на червените и белите конци са вложени много положителна енергия и любов. Светлата мисъл е магия, тя е създала красиви светове, здраве, творчески заряд и вяра в доброто“, сподели при откриването на изложбата читалищният секретар Веска Димитрова. Всички участници ще получат подаръци, благодарствени адреси и грамоти. Сред посетителите, дошли да се насладят на творческите умения на участниците, беше и секретарят на общинската администрация в Ценово Мария Найденова.

В навечерието на 1 март доброволци украсиха като Пижо и Пенда дървета в парка на Новград. Баба Марта спази традицията и от ранна утрин закичваше с ръчно изработени мартенички всички минувачи. Тя посети кметството, детската градина и училището, където благослови всички да са здрави, бели и червени, румени и засмени.

И Джулюница осъмна с празнична премяна. Мартенското дърво в центъра на селото беше обвито с бели и червени конци, а по клоните бяха закичени мартенички. Във фоайето на читалището експозиция разказваше за една от най-стародавните български традиции.

Празничното настроение завладя и Долна Студена. Възпитаниците на детската градина изнесоха спектакъл, посветен на Баба Марта. В центъра на селото са монтирани и двуметрови мартеници.

От ранни зори Баба Марта тръгна и по улиците в Караманово. „Старицата“ беше посрещната с много песни и стихотворения в детската градина и училището. В центъра на селото допълнително празнично настроение придаваха двуметрови Пижо и Пенда, а по клоните на едно от дърветата деца закачиха повече от 100 мартеници.

Във всички населени места на общината тържествено беше отбелязан и Денят на самодееца, който се чества също на 1 март. В деветте читалища са регистрирани близо 40 самодейни състава, певчески групи и танцови ансамбли.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов