Десетки доброволци от Русе помагат на БЧК при посрещането на бежанци от Украйна

В първите часове на войната русенецът Георги Георгиев замина за Украйна, за да прибере двете си деца. Днес семейството му е у дома и се включва в помощ на доброволците от БЧК, които посрещат бежанци на граничния пункт Дунав мост.

"Аз успях да прибера моетно семейство то вече е на безопасно място. Със съпругата ми разрбахме, че БЧК има нужда от преводачи от руски и украински е от вчера всеки ден ние ще бъдем на Дунав мост заедно с доброволците от ЧК и сужители на община Русе, да помагаме с комункацията, да раздаваме храни и вода на преминаващите", обясни Георги пред БНТ.

Хората са достатъчно добре ориентирани, разказва той. Били са предимно майки с деца в автомобилите, раздадени са много детски храни. Някои от бежанците в по-добро материално състояние са отказали помощ и са призовали тя да бъде раздадена на други хора. Автобусите не са били много - около 3-4. Според Георги по-голямата бежанска вълна ще настъпи след няколко дена.

"Отправям апел към всички българи - нека, ако имат възможност, да помогнат на Българския Червен кръст", призова Георги.

Доброволците разполагат с провизии за следващите няколко дни. Въпреки това кампанията за набиране на стоки от първа необходимост продължава - желаещите да участват могат да се информират в централната сграда на Червения кръст в Русе.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)