Русия и Украйна се споразумяха за хуманитарни коридори и временно прекратяване на огъня

Свят

03-03-2022, 22:02

Снимка:

Туитър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Докато са в ход военните действия в Украйна, в Беларус се проведе втори кръг от преговори, между руската и украинската страна. Мястото е символично - Беловежката гора, близо до беларуско-полската граница, където през 1991 година е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз. Днес е договорено отваряне на хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни, съобщава източник от украинската делегация, цитиран от Ройтерс.

Ключовите въпроси за украинската страна са: "Незабавно прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни от постоянно обстрелваните градове и села". Това съобщи преди началото на преговорите ръководителят на делегацията Михайло Подоляк, предаде БНТ.

Руската делегация пристигна с предложение от три части, засягащо, по думите на ръководителя ѝ Владимир Медински, "военно-техническия, хуманитарно-международния и политическия аспекти". Украинската делегация не е постигнала резултатите, на които е разчитала, предава още Ройтерс. Уговорен е обаче трети кръг на преговори.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че страната му няма да отстъпи от принципни позиции като териториалната си цялост. Руският му колега Сергей Лавров посочи, че действията ще продължат до изпълнение на целта за демилитаризация на Украйна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов