Тържествено отбелязаха Трети март и в Ценовско

Във всички населени места на община Ценово тържествено беше отбелязан Националния празник на България – Трети март. В знак на признателност паметниците на загиналите за свободата на родината ни бяха отрупани с венци и цветя. Жителите на община Ценово отдадоха почит и в едноминутно мълчание преклониха глава към знайните и незнайни борци за свободна България.

Мемориалът на загиналите във войните в Ценово беше първата спирка на десетки граждани, дошли да почетат празника. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ рецитираха стихове, посветени на Трети март. С подчертано вълнение секретарят на читалище Веска Димитрова подчерта, че на днешния ден се прекланяме пред саможертвата на воините, дали живота си за България. Представители на общинската администрация, Общинския съвет, запасното воинство, четалището и училището поднесоха венци в знак на признателност. Много граждани сложиха цветя на паметника, на който са изписани имената на техни близки.По-голямата част от присъстващите се  отправи към паметника на Казака Матей. Тук секретарят на общинската администрация Мария Найденова изтъкна, че това е една от първите жертви по време на Руско-турската война. „Днес отбелязваме Трети март с надежда  за мир. На този ден преди 144 години България отново възкръсва на световната карта. Днес повече от всякога трябва да бъдем единни и да вярваме в по-добро бъдеще“, подчерта в словото си г-жа Найденова.

Пред Войнишкия паметник в центъра на Караманово присъстващите развяха десетки български знамена. Празникът започна с рецитал под мотото „За да я има България“,организиран от местното читалище. Празникът беше отбелязан с литературно-музикална композиция, подготвена от деца от детската градина и местното училище. Специален венец за Трети март бяха подготвили представители на ловно-рибарската дружинка в селото.

За първи път националния празник в Новград беше отбелязан пред новооткрития паметник на загиналите във войните. Уредникът в музейната експозиция Иван Русев разказа за бойните действия на Русчушкия отряд в началото на войната.

И в Джулюница паметникът на загиналите във войните беше отрупан с венци и цветя. След празничното слово на площада се изви кръшно българско хоро.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов