Учители от Русе получиха сертификати за обучението си по роботика

На церемония в Русенския университет „Ангел Кънчев“ учители от основни и средни училища в Русе получиха сертификати за приключилото си обучение по роботика. Това е поредна стъпка от мащабната инициатива на Община Русе за въвеждането на роботиката като част от образователния процес на 3 и 4 клас във всички училища от общината. Тя се осъществява с подкрепата на висшето учебно заведение, чиято катедра „Телекомуникации“ е разработила специално курса „Обучение на обучаващите“.

В края на миналата година в рамките на два месеца преподавателите по математика, информационни технологии и компютърно моделиране от русенските училища участваха в STEM курса по роботика, създаден от доц. д-р Пламен Захариев и доц. д-р Георги Христов - „Роботика с micro:bit“. В него учителите се запознаха с учебната програма и особеностите на различните хардуерни платформи и среди за блоково програмиране.

Партньорът на Русенския университет „Вистеон Електроникс България“ дари по време на церемонията микроконтролери „micro:bit“ и роботизирани платформи „micro:mаqueen“ за провеждане на занятия по роботика с учениците.

На срещата присъстваха заместник – кметът Енчо Енчев, заместник – ректорът проф. д-р Пламен Даскалов, директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Велислав Йончев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, народният представител проф. Михаил Илиев, Иван Михайлов – управител на „Вистеон Електроникс България“, както и представители на учебните заведения в града.

„Община Русе желае да формира траен интерес у децата ни, които след време да останат тук, давайки от своите знания и умения за благото на града“, каза заместник-кметът на Русе.

Енчо Енчев благодари и на Русенския университет „Ангел Кънчев“ за съвместната работа.

Припомняме, че значителна част от обучението по роботика приключи и за педагогическите специалисти от детските градини, където вече се провеждат реални занимания с децата. Община Русе подкрепя и насърчава процесите за засилване на иновациите, започващи от ранна възраст, минаващи през училищното образование и намиращи своя логичен завършек в Русенския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов