Русенска опера представя балета Баядерка

Екзотичният балет “Баядерка”, който беше поставен за първи път на русенска сцена миналата пролет, отново ще зарадва ценителите на танцовото изкуство днес, от 19.00 часа в Доходното здание.  Режисьорската версия и постановката  в две действия са на акад. Калина Богоева.

Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Яна Дворецка.

Балетът сътворен от Мариус Петипа по либретото на Сергей Худяков и музиката на Лудвиг Минкус, е създаден за бенефиса на примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем (в ролята на Никия). Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари 1877 г., а сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в кордебалета. В България „Баядерка“ е поставена за първи път през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени  версии на творбата.

Баядерка" (La Bayadère) разказва трагичната любовна история на индийската танцьорка Никия и воина Солор, а опияняващата  екзотика на индийските танци завладява публиката със средствата на класическия балет.

В ролята на Никия, както и на премиерата, ще се превъплъти Станислава Караджова - Пенчева. Като Солор ще й партнира Масаки Такада. Върховният жрец ще бъде пресъздаден от Михаил Дамянов, а Гамзати ще представи Ирена Барбукова. Бразилецът Тияго Виктор ще видим като Златния бог. Художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева, а балермайстор Марияна Захариева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов