Камерна опера - Благоевград представя концерта "Джаз, любов и песни“

Концертът е от 19:00 часа в зала "Яворов“

Днес от 19:00 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград Камерна опера -  Благоевград ще поднесе на публиката един различен и интересен концерт, посветен на любовта. Ще звучат джаз класики, арии от Пърсел и Гершуин, спиричуъл песни, авторски композиции на Любомир Денев, който е гост-диригент и солист (пиано). Изпълнителите във вечерта на любовта са освен големия български джазов пианист, диригент и композитор Любомир Денев, солистката сопрано на Камерната опера Венера Мелеки, оркестъра с концертмайстор Стоил Богданов и водещ Станислав Кимчев.

В програмата на „Джаз, любов и песни“ са включени произведения на Г.Фр. Хендел, Х.Пърсел, Дж.Гершуин, Сиймур Саймънс – Джералд Маркс, Харолд Арлен, Джони Мърсър, Барт Хауърд, Любомир Денев, спиричуъл песни, стихове на Жак Превер и други.
Билети се продават на касата на Камерната опера (служебен вход) , а в деня на концерта - на касата на зала „Пейо Яворов“.

Повече за гост-диригента и солист Любомир Денев:

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз–пианист. Завършва Софийското музикално училище в класа по ударни инструменти на проф.д-р Добри Палиев, а в Музикалната академия – София се дипломира като оркестров диригент в класа на проф.Константин Илиев. Следва композиция при проф.Цветанов и проф.Парашкев Хаджиев и още като студент си създава име на оригинален и активен джаз–пианист и композитор. Спечелва конкурса за стажант–диригент в Държавен музикален театър „Ст.Македонски”, където осъществява музикалните постановки на редица класически оперети и съвременни мюзикъли. През 1983–84г. Л.Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикъли на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд, изявява се и като джазмен.
Дирижира най-добрите симфонични оркестри в България, а международната му дейност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД–Рекърдс, дава солови джаз рецитали в Париж, в Германия, Словакия, Унгария, САЩ и др.
Като композитор Л.Денев твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и музика за театър, телевизия и кино. Неговият мюзикъл „Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро (1988г.) с постановката на Камерна Опера – Благоевград.
Носител е на наградите СОФИЯ 1989, АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006, Златната Ракла 2006, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 и др. Удостоен е с няколко престижни международни отличия: Ихлава – Чехия, Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия, Наградата на конкурса Бьозендорфер.
През 2020 г. Министерство на културата го удостоява със звезда „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов