14 млн. лева ще струва новият басейн на мястото на "Норд"

„Градът ни има традиции в плуването и години наред този спорт бе пренебрегван. Десетки деца тренират плуване, триатлон и други спортове, които изискват отлични умения във водата. Целта ни е със собствени сили да изградим общински съвременен комплекс, който да печели средства и те да се връщат обратно в русенци“, каза кметът Пенчо Милков на общественото обсъждане за изграждане на многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта.

„Направен ли е анализ на възвращаемостта“ – това бе сред основните питания. Ръководството обясни, че финансовият анализ е изготвен от независими експерти от Регионалния фонд за градско развитие. Приходите ще се генерират от различните функции, които изпълнява комплексът, разположен в любимия парк. Той ще разполага с открит 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м, детски басейн, площадка, фитнес зала, зала за конференции, спа център и заведение за хранене. Двата големи басейна ще отговарят на изискванията за републикански състезания по плуване и международни турнири по водна топка. В перспектива общинското ръководството планира след завършване на обекта плуването да се включи и в учебната програма на всички русенски ученици.

Във връзка с питанията за достъпа до съоръжението бе обяснено, че в ПУП от 2015 е предвидено изграждането на пътна артерия по периферията на парка, която да не нарушава цялостта му. Изказани бяха предложения за организиран превоз на участниците в масовите състезания.

Предвижда се реализацията на проекта да е с комбинирано финансиране, осигурено с финансов инструмент от Фонда за градско развитие Север и със средства от бюджета на Община Русе. Бенефициенти по проекта ще бъдат Община Русе и „Общински пазари“ ЕООД. Общата стойност на проекта е 14 054 000 без ДДС. Самоучастието на Община Русе ще бъде 2 054 000 лева, които ще бъдат вложени паралелно. Обезпеченията ще бъдат предоставени от „Общински пазари“ ЕООД. 

„В Русе в момента липсва съоръжение, в което да организираме състезание. Такива има в много други градове обаче. Освен всичко, комплексът носи и много социални ползи – повече спортуващи, по-малко болни, по-голяма работоспособност на населението“, подчерта Стоян Малкочев член на УС на Федерацията по водна топка.

Русенци се интересуваха живо и защо не се поднови старият проект за басейн на бул. „Липник“. От общината обясниха, че една от причините е, че той е бил на необосновано висока стойност, а самият басейн е планиран с недостатъчно големи  размери, което бе потвърдено и от трениращите водна топка.

Що се отнася до енергийната зависимост на съоръжението бе обяснено, че конструкцията позволява разполагането на слънчеви панели, както и други алтернативни източници на енергия.

На притесненията за достъпа на хора с увреждания и нуждата от детска площадка бе отговорено, че представеният проект е концептуален и  детайлите му ще се изясняват тепърва в техническата фаза. Ето защо кметът призова всеки, който има отношение към проектирането да представи в 10-дневен срок на място или на официалния имейл на общината mayor@ruse-bg.eu своите предложения.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов