15 екоактивисти почистиха Алпинеума

Животът

22-02-2022, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

70 деца от община Ценово рецитираха за Левски

На 20 февруари 15 доброволци са отделили над два часа, за да почистят Алпинеума в Парка на Младежта в Русе. Резултатът е видим - боклук няма, голяма част от листата и падналите клони са премахнати, пише Иван Белчев във Фейсбук. Той е изпратил писмо до Общината, в което обяснява, че мястото е посещавано от деца, но в същото време са намерили над 5 спринцовки и много стъкла. Пещерата била използвана като тоалетна. Многото паднали клони, листа и иглички от дърветата показвали неподдържане на скалния кът.

"За да остане Алпинеума в чист вид, ви отправям предложение за монтиране на осветление (LED солари лампи), видеонаблюдение и видни табели за видеонаблюдение - това възпира вандалите и наркоманите. Моля да района да се почиства поне веднъж в месеца от боклуци, за да не го заварваме в толкова мръсно състояние в следващата кампания по почистване.
Нужна е поне една химическа тоалетна в парка, за да не се превръща пещерата в Алпинеума в такава.
Готови сме да ви съдействаме за идеи и реализацията им.
Моля за вашето разрешение да засадим около 20 подходящи растения в скалите на Алпинеума след съгласуване на конкретните места с ваш служител. Видовете, които можем да осигурим са: Алпийски Флокс бял (цъфти през Април, Юни и Септември), Алпийски Флокс Цикламен, Дебелец, Саксифрага - Каменоломка (цъфти май и юни с червени цветове), Хутиния хамелеон, Здравец.
Ако знаете къде е Сърничката от Алпинеума, моля тя да бъде монтирана обратно.
Има графити по скалите, моля да използвате уреда за почистване на графити и да се премахнат", пише още екоактивистът Иван Белчев. 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов