70 деца от община Ценово рецитираха за Левски

Животът

19-02-2022, 08:00

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представиха неизвестни досега сведения за връзката на Левски с Русе

70 деца от всички населени места в община Ценово се включиха в онлайн рецитала, посветен на Апостола на българската свобода. Проявата беше организирана от Народно читалище „Светлина“ в Караманово. 149-та годишнина от гибелта на Васил Левски предизвика в надпреварата да се включат представители от всички училища и детски градини. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи.

„Мотото на конкурса тази година беше „Поклон през теб, Апостоле!“. Организаторите бяха впечатлени от желанието на децата да се включат. Всеки от тях си е изградил образ на Дякона Левски и се опитва да го следва“, сподели секретарят на читалищното  настоятелство Петя Герасимова.

Седемчленното жури се оказа изключително затруднено при определянето на първенците. Изключително силно впечатление направи литературно-музикалната композиция „Заветите на Апостола“, подготвена от възпитаниците на Детска градина „Щастливо детство“ в Долна Студена, които бяха отличени със специалната награда. При най-малките първото място беше отредено за Катерина Ганчева от Караманово. Стихотворенията на Самуил Павлинов и Борис Божидаров също бяха удостоени по достойнство. Във втора възрастова група – от първи до четвърти клас, призовото място си поделиха Василена Иванова от Ценово и Пресияна Иванова от Долна Студена. На второ място журито класира Милен Миланов от Караманово и Ивайла Иванова от Ценово. На трета позиция също застанаха двама изпълнители – Кремена Петрова и Мирослав Великов от Караманово. В групата на учениците от пети до седми клас първенец е Никол Косакова от Ценово. След нея в класацията се подредиха Радостин Анчев от Караманово и Мартин Младенов от Долна Студена. Учениците от Долна Студена се включиха най-масово в рецитала.

За годишнината от гибелта на Левски в читалищната библиотека в Караманово е подреден и специален кът за Апостола на свободата. Той е озаглавен „Кратка история за Левски“  като са показани повече от известните фотографии на Дякона и  са описани интересни моменти от жизнения му път.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов