Д-р Емилова: Зрелият човек няма необходимост да “бозае” краве мляко

Едни от най-често задаваните въпроси, свързани с това как да се храним, когато се върнем в обичайното ежедневие след гладуване и захранване, са свързани с млечните продукти. Това беше тема на днешната лекция на д-р Емилова.
Многократно, в интервюта, статии и семинари тя е защитавала тезата, че млякото и млечните продукти не са добра храна за зрелите хора. И днес все повече изследвания свързват рака на гърдата, (от който страдат и все повече мъже)и рака на простатата с увеличената консумация на млечни продукти в по-богатите страни. До преди двадесетина години случаите на рак на гърдата при китайките са били много редки. В менюто на китайците не са присъствали млечни продукти. Днес много китайци се хранят като европейците и американците - с мляко, сирене, хляб, сладкиши. И случаите на рак на гърдата са скочили в пъти! Ако човек реши да намери информация по темата в мрежата, ще намери достатъчно статии и изследвания, които го карат да се замисли за своята лична консумация на мляко и млечни продукти. Човешкият организъм е създаден, за да получи от майчиното мляко всичко, от което се нуждае: протеин и казеин, мастни киселини, специфични антитела, които изграждат силен имунитет. И затова е добре да се кърмят децата до година, а и повече, съветват специалистите по хранене.
Зрелият човек няма необходимост да “бозае” краве мляко, нито да употребява в големи количества млечни продукти. С тях той приема и остатъците от пестициди и антибиотици, с които се тъпчат промишлено отглежданите животни, химикалите, с които се обработват продуктите, големите количества сол, категорична е д-р Емилова
Но нали млякото ни предпазва от остеопороза, ще попитат много хора. Да, така твърди официалната медицина, подкрепяна от хранителната индустрия. Но едно мащабно изследване в САЩ стигна до удивителни резултати: макар че американките над 50 години пият 30 пъти повече мляко от жените от Нова Гвинея, при тях има 47 пъти повече случаи на остеопороза. Да, и движението е важно, безспорно.
Каква е алтернативата? Намалете консумацията на мляко и млечни, ако не искате да се откажете. Следете произхода им - нека да са от пасищни животни, млякото да е козе. Ако искате да ги замените - търсете веган сирене на основата на заквасено кашу и избягвайте продукти с кокосово мляко, като веган кашкавал. Яжте много зеленолистни зеленчуци, поръсвайте салатите със сусам - той е изключително богат на калций. Хранете се разумно, природосъобразно. Движете се, за да усвои тялото ви калция, съветва още популярната лекарка.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов