Д-р Емилова: Зрелият човек няма необходимост да “бозае” краве мляко

Едни от най-често задаваните въпроси, свързани с това как да се храним, когато се върнем в обичайното ежедневие след гладуване и захранване, са свързани с млечните продукти. Това беше тема на днешната лекция на д-р Емилова.
Многократно, в интервюта, статии и семинари тя е защитавала тезата, че млякото и млечните продукти не са добра храна за зрелите хора. И днес все повече изследвания свързват рака на гърдата, (от който страдат и все повече мъже)и рака на простатата с увеличената консумация на млечни продукти в по-богатите страни. До преди двадесетина години случаите на рак на гърдата при китайките са били много редки. В менюто на китайците не са присъствали млечни продукти. Днес много китайци се хранят като европейците и американците - с мляко, сирене, хляб, сладкиши. И случаите на рак на гърдата са скочили в пъти! Ако човек реши да намери информация по темата в мрежата, ще намери достатъчно статии и изследвания, които го карат да се замисли за своята лична консумация на мляко и млечни продукти. Човешкият организъм е създаден, за да получи от майчиното мляко всичко, от което се нуждае: протеин и казеин, мастни киселини, специфични антитела, които изграждат силен имунитет. И затова е добре да се кърмят децата до година, а и повече, съветват специалистите по хранене.
Зрелият човек няма необходимост да “бозае” краве мляко, нито да употребява в големи количества млечни продукти. С тях той приема и остатъците от пестициди и антибиотици, с които се тъпчат промишлено отглежданите животни, химикалите, с които се обработват продуктите, големите количества сол, категорична е д-р Емилова
Но нали млякото ни предпазва от остеопороза, ще попитат много хора. Да, така твърди официалната медицина, подкрепяна от хранителната индустрия. Но едно мащабно изследване в САЩ стигна до удивителни резултати: макар че американките над 50 години пият 30 пъти повече мляко от жените от Нова Гвинея, при тях има 47 пъти повече случаи на остеопороза. Да, и движението е важно, безспорно.
Каква е алтернативата? Намалете консумацията на мляко и млечни, ако не искате да се откажете. Следете произхода им - нека да са от пасищни животни, млякото да е козе. Ако искате да ги замените - търсете веган сирене на основата на заквасено кашу и избягвайте продукти с кокосово мляко, като веган кашкавал. Яжте много зеленолистни зеленчуци, поръсвайте салатите със сусам - той е изключително богат на калций. Хранете се разумно, природосъобразно. Движете се, за да усвои тялото ви калция, съветва още популярната лекарка.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"