Д-р Емилова: Една топла прегръдка променя нашата енергия

Мисия

29-01-2022, 11:57

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Емилова: Бъдете езеро, а защо не и море!

Д-р Людмила Емилова, която има хиляди последователи у нас и в чужбина и проповядва от десетилетия лечебното гладуване по системата на Лидия Ковачева, споделя, че не обича самотата, не обича изолацията, освен в редките моменти, когато е преуморена от прегледи и разговори по телефона. „След като две години живяхме в един експеримент, наречен социална изолация, локдауни, дистанция и самота, си давам сметка, че това не помогна нито срещу вируса, нито укрепи собственото ни здраве. Трябва да намерим по-човешко решение на борбата с вируси и бактерии, което не изключва човешкия контакт, прегръдката, целувката, споделения смях, животът близо до хората, които обичаш и които те обичат. Настръхвам, когато чуя, че деца не са виждали цяла година родителите си, или че възрастните хора са изолирани и оставени сами „за тяхно добро.“ За възрастните родители няма по-добро лекарство и профилактика от любовта, споделянето, подкрепата. Като лекар съм чела доста статистики за това как самотата, липсата на подкрепа и връзки с близки хора увеличават тежестта на заболяванията, които застрашават живота на хората. И съм го виждала с очите си в дългогодишната си практика. И обратното, хората, които са обградени с обич и подкрепа, които могат да споделят спокойно страховете си, се справят по-леко и успешно с тежките заболявания“, споделя д-р Емилова в страницата си във Фейсбук.

По думите й, една топла прегръдка променя нашата енергия. А медицината твърди, че тя, прегръдката, променя нашия хормонален баланс, стимулирайки хипоталамуса да секретира хормона на щастието окситоцин.

„Аз винаги се стремя да стоя на една прегръдка разстояние от близките на сърцето си хора. Не гледам на пациентите си като потенциална опасност, а като хора, с които вървим по един споделен път на обич, доверие и подкрепа“, споделя още тя и призовава да не забравяме днес да прегърнем любимите си хора и да им кажем колко ги обичаме.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов