Представиха неизвестни досега сведения за връзката на Левски с Русе

Неизвестни досега сведения за преминавания на Левски през граничния пункт при Русе бяха представени вчера вечерта на специално организирано събитие от Дружеството на журналистите към СБЖ по повод 149-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Фактите са изключително разнообразни, но сред тях грабва вниманието това, че Левски е посетил около десет пъти крайдунавския град. Това става ясно от детайлни проучвания на д-р Веселинa Антонова на три тома регистри с над 20 000 имена, намиращи се в Държавния архив в Русе. Справката се отнася за периода 1867 – 1874 година.

Интересен факт е, че през 1867 година Османската империя издава закон, който изисква специално разрешително за пътуване за преминаване в различните части на държавата. Така се цели следене на поданиците и чужденците. Първите сведения за идването на Левски в Русе са от лятото на 1867 година. Смята се, че на 28 август Васил Игнатов Кунчев е тръгнал с параход от Белград към Русе. Разрешителното му е от 2 септември същата година за пътуване от Русе към Гюргево. Следващото идване на Левски в Русе е през октомври отново 1867-а. Целта на това идване е среща с верния му съмишленик Стоил Попов Балкански, който е бил държавен чиновник, но същевременно тайно е подпомагал дейността на Апостола. По същото време през Русе е минавал и Христо Ботев, но според историците Ботев и Левски не са срещали тук. Историческите проучвания сочат още, че когато Левски е идвал в Русе, той е отсядал в къщата на тогавашния търговец Костаки Маринович. За съжаление имотът е бил съборен през 30-те години на 20 век и се е намирал на сегашната улица „Велико Търново“.

Не по-малко интересен факт е, че първото събитие в Русе, посветено на паметта на Левски в Русе е било на 23 февруари 1902 година в Доходното здание. Тогава местното гимнастическо-плувателно дружество „Юнак“ прави вечеринка с богата културна програма. 120 години по-късно видният русенски историк д-р Веселина Антонова представи своята книга „Неизвестни документи от живота на Левски“ отново на същото място.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговият заместник по хуманитарните дейности Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и множество русенци. Поздравителен адрес бе изпратен от областния управител Анатоли Станев. „Васил Левски е образ без аналог в родната ни история, пред чиято памет е редно не само да сведем глава, но и да обещаем да продължим борбата му за онази същата „чиста и свята република“, за която той самият е копнеел толкова силно. Несъмнено историята пази своите тайни около битието му, но същевременно е и така  благосклонна да ги разкрива пред нас частица по частица, именно чрез хора като Вас!“, се казва в поздравителния адрес на Станев. „Винаги са удоволствие срещите с пазителите на българския дух и ценности, а работата Ви е достойна за уважение. Бих искал да Ви уверя в категоричната си подкрепа към тази и следващи Ваши инициативи. Желая Ви да продължавате да поддържате ярък огъня на родолюбието и да осветявате стъпките на Дякона, воден от пламъка на неговата собствена непримиримост.“, допълва още областният управител.

„Благодаря Ви от сърце, че чрез книгата „Неизвестни документи от живота на Левски“ давате възможност на читателите да се докоснат до непознатите моменти от историята на Апостола и да получат вдъхновение от делата му. Убеден съм, че трудът Ви ще събуди любознателността на всички любители на българската история, както и чувството за гордост и единение сред българите. Желая Ви здраве и сила, с които да продължавате да разпалвате пламъка на родолюбието у всички нас“, това пък каза кметът Милков на д-р Веселина Антонова.

В дискусиите се включи и професорът по история във Великотърновския университет и председателят на Фондация „Васил Левски“ Пламен Павлов. Той представи също интересни факти за живота и делото на Апостола.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов