Откриват осем нови паралелки след седми клас в Русенско

1712 ученици от област Русе ще се борят да влязат в 69 паралелки след седми клас. Това стана ясно от провелото се днес заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което бе водено от областния управител Анатоли Сатнев, неговия заместник д-р Стефка Караколева и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Близо 64% от паралелките или 44 ще бъдат с професионална насоченост. Останалите 25 ще бъдат профилирани. Така се оказва, че местата в професионалните паралелки от региона са общо 1144. Същевременно се цели и осигуряване на достатъчно места за ученици, които да се обучават в STEM профилирани и професионални паралелки. Това означава, че бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност да придобият специализирани знания в сферата на високите технологии. Колкото до община Русе, то професионалното обучение ще се състои в 36 паралелки в 11 гимназии. Профилиран профил пък ще предложат осем средни училища в 21 паралелки.

Интересното е, че се откриват и осем нови специалности за гимназистите. Две от паралелките се очертава да реализират прием от по 26 ученици. Става дума за тази, в която ще се изучава минна електромеханика в Средно училище „Васил Левски“ във Ветово и специалността „Локомотиви и вагони“ в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където ще се подготвят машинисти. И двете специалности са защитени, като обучението в тях ще бъде в дуална форма. Всички останали паралелки ще бъдат половинки, като цели четири от тях са в Бяла. Там в СУ „Панайот Волов“ гимназистите ще могат да се обучават за помощник-инструктори по фитнес и спортно-туристически дейности. В Професионалната гимназия в Бяла ще се обучават специалисти в сферата на трайните насаждения, както и машини и системи с ЦПУ. В Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“ ще има половин паралелка за бутикови облекла, а в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия за художествена керамика. Специалността също е защитена. Освен споменатите защитени специалности са още „Художествена дърворезба“ в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, речното корабоводене, електрообзавеждането на кораби в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, както и специалността „Измервателна и организационна техника“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

Освен за машинисти и по минна електромеханика в дуална форма на обучение ще бъдат също специалностите „Мебелно производство“, в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Производство на облекло от текстил“, както и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, „Търговия“ в Професионалната гимназия „Елиас Канети“, „Недвижими имоти“, „Строителство и архитектура“ в  Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, както и „Машини и съоръжения за заваряване“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

В крайна сметка, изчисленията сочат, че около 130 ученици би трябвало да се запишат в напълно новите за областта специалности, а обучаващите се в дуална форма би трябвало да са малко над 230. В защитени специалности също би трябвало да учат около 130 гимназисти.

Колкото до приема в пети клас, то по традиция такъв ще има в едно единствено училище – МГ „Баба Тонка“, където се предвижда да постъпят 52 ученици в две паралелки.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов