Държавната власт в Русе ще си сътрудничи с висшето образование

Възможността за разширяване на сътрудничеството между Областна администрация и Русенски университет „Ангел Кънчев“ обсъдиха Анатоли Станев и академик Христо Белоев. Идеята е още през следващите няколко месеца да се даде възможност на студенти от различни специалности да се запознаят с работата на институцията, а също така да споделят и вижданията си за възможно подобряване в работата на администрацията. „Трябва да дадем възможност на младите да се развиват. Добре е да се вслушваме в тяхното мнение – те също имат на какво да ни научат.“, заяви областният управител Анатоли Станев. Той бе категоричен, че ще даде възможност на всеки пожелал да стажува, както и че при налични свободни места в администрацията ще се обявяват конкурси, като се надява сред кандидатите да има повече млади хора, които да са достатъчно образовани и същевременно да желаят да се занимават с подобна дейност. „Ако наистина искаме да вървим напред и да се развиваме като останалите западни държави, то младите трябва да бъдат част от управлението и да предлагат експертното си мнение. Те имат нужда от шанс.“, допълни още Станев.

По предварителни данни около 2000 нови студенти за обучение в 52 специалности ще приеме Русенският университет през следващата учебна година. По настояване на бизнеса и държавните институции се възстановява специалността „Публична администрация“, а за първи път студентите ще имат възможност да се обучават по „Дигитален мениджмънт и иновации“. Проучвания сочат, че последната специалност представлява сериозен интерес сред кандидат-гимназистите, а очакванията за реализацията на завършилите я са много високи. Заради продължаващата пандемия от Ковид-19 цялата кандидат-студентска кампания на университета ще премине онлайн.

Станев бе удостоен и с почетния знак на Русенския университет от академик Христо Белоев, д.н.

Припомняме, че двете институции са си сътрудничили изключително активно през годините, като често преподаватели от висшето учебно заведение влизат в състава на комисиите на администрацията и благодарение на тяхната компетентност се е стигало до решаване на значими проблеми. Само част от тях включват проблеми с пътната безопасност, превенцията на домашното насилие, както и предоставянето на подробни анализи в сферата на икономиката, транспорта и критичната инфраструктура.

Само през последните пет години на стаж в Областна администрация – Русе са били повече от 50 студенти от университета.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов