С около 30% е скочил нерегламентираният превоз на пътници в Русенско

76 са санкционираните "копърки" за година

76 превозни средства са спрени от движение за срок от една година, като са свалени регистрационните им табели, а техните водачи са с отнети шофьорски книжки. Това стана ясно от среща между областния управител Анатоли Станев и директора на Регионална агенция „Автомобилна администрация“ Венцислав Шахънов. До санкциите се е стигнало, след поредица от проверки, в които са участвали и органите на реда. В болшинството от случаите става дума за леки автомобили, като най-често нарушителите са залавяни в района на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Те са извършвали превоз без лиценз на лица, пристигащи от Европа или на такива, заминаващи за някоя от съседните страни. Всеки от случаите е предаден на Районната прокуратура, тъй като има данни за извършено престъпление. Интересното е, че никой от провинилите се не е от Русе и съответно всички автомобили са били с регистрационни номера от други области. Оказва се обаче, че дейността на превозвачите в сивия сектор е нараснала с около 30% през изминалата година спрямо предходната 2020-а.

„Обикновено или пред наш служител, или пред служител на МВР пътуващите са заявили писмено, че са платили превоза до съответната държава. При всеки от случаите сме реагирали моментално и сме съставили акт. Установявайки нарушението, сме приложили сведения от пътуващите, че са заплатили това пътуване и сме наложили принудителни административни мерки, каквито са ни правомощията по Закона за автомобилните превози.“, коментира Шахънов. През настоящия туристически сезон, както и през предстоящия летен се извършват и масови проверки в районите на по-големите почивни комплекси от областта, където рискът от нарушение е и по-висок.

Областният управител Анатоли Станев настоя и за засилване на контрола върху стриктното спазване на разписанията на автобусните линии от междуградския транспорт в региона. „Сигурността на гражданите е на първо място, затова искам те да пътуват с техническо-изправни моторни превозни средства. Не искам и хората да стоят по спирките и да чакат нередовни линии.“, каза още Станев. От своя страна Шахънов го увери, че се правят постоянни проверки и в скоро време предстои актуализиране на разписанията на междуселищните автобуси, тъй като те не са обновявани от години и напоследък курсовете не са актуални.

Продължават и проверките за техническа изправност на автомобилите и продължителност на шофиране.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов