Новият областен управител проведе първа среща с депутати от Русе

Развитие на инфраструктурата, подобряване качеството на въздуха и възможностите за откриване на нови работни места в Русенско обсъди днес областният управител Анатоли Станев на първата си среща с част от народните представители в региона и кмета Пенчо Милков. В срещата участваха народните представители Калин Иванов от „Продължаваме промяната“, Ализан Яхова от ДПС, Крум Зарков от „БСП за България“ и Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

„За да се превърнем в място, където младите искат да останат и имат какво да правят, трябва да наблегнем на достатъчно бързи и ефективни мерки. Разбира се, че ще мислим и работим в дългосрочен план, но не може да губим повече време. Докато планираме нещата да се случат, често се оказва, че обстановката се е променила. Затова ми се иска да бъдем достатъчно организирани и да работим в пълен синхрон държавна, общинска и законодателна власт.“, заяви Станев. Като пример той даде добрата идея за стартирането на фериботна линия между Русе и Гюргево, но същевременно и необходимостта от предприемането на по-спешни мерки за облекчаване на трафика по Дунав мост. Сред тях са монтирането на още две кантарни съоръжения за вход и изход на румънска страната, както и откриване на втори пункт на тяхната данъчна служба – АНАФ. Според областният управител подобряването на транспортната свързаност на региона ще бъде и ключова за привличането на нови фирми и разширяване капацитета на поне част от опериращите в региона. Идеята е Русе да се превърне в икономически център на река Дунав и в Североизточна България.

Същевременно Станев настоя пред депутатите за засилване на парламентарния контрол по въпросите, касаещи пряко русенци. Сред тях водещо място трябва да се отреди на екологията. „Трябва да избягаме от този манталитет на премълчаване и покриване на неудобните въпроси. Имаме много да правим по много неотложни въпроси.“, сподели още Станев. Казаното бе подкрепено от народните представители и кмета.

Областният управител счита, че трябва да се помисли и за промяна в част от нормативните актове. По тази тема също срещна подкрепа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов