Близо 3000 именици черпят на Антонов и Атанасовден в Русе

Русе Лайф

17-01-2022, 08:00

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво да сготвим на Атанасовден?

Почти 3000 са всички именици, които празнуват на днешния Антонов и на утрешния Атанасовден на територията на община Русе. На 17 януари, своя имен ден отбелязват общо 1587. Най-много са тези, които носят името Антоанета – общо 332 души. На този ден празнуват още: Антон, Антоана, Тоня, Антоан, Андония, Драгостина, Дончо и  др.

Почита се паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничар те (плетачите на кошници). Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

В община Русе освен 332 именици, които се казват Антоанета, празнуват още 315 мъже, носещи името Антон. Антония се казват 218 жени и Донка – 343 жени. На Антоновден в Община Русе имен ден празнуват още Тончо - 38, Тонка – 66, Тони – 58, Антоанела – 5 и др.

На 18 януари – Атанасовден, в община Русе своя имен ден отбелязват общо 1178 души. Най-много са тези, които носят името Атанас – общо 666. На този ден празнуват още: Наско, Таньо, Живко и др.

Почита се паметта на Св. Атанасий Велики, който е бил защитник на православната вяра.

Поверие гласи, че след Атанасовден зимата си отива, защото Св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято!”

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

В община Русе освен 666 именици, които се казват Атанас, празнуват още 261 дами, носещи името Атанаска. Живка се казват 77 жени, а Живко – 137 мъже. На Атанасовден в община Русе имен ден празнуват още Наско - 31, Таньо – 6 и др.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"