Какво да сготвим на Атанасовден?

Салата, пиле с ориз и шоколадова бомба

Днес е Атанасовден. Подбрахме няколко лесни рецепти, които може да се приготвят за празничната трапеза.

Атанасова салата

Продукти:

500 г картофи

1 (600 г) буркан кисели краставички

5-6 скилидки чесън

200 г майонеза

200 г кисело мляко

10 броя маслини

сварено яйце по желание

Приготвяне:

• Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус.

• Краставиците също се режат на дребно.

• Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят)

• Всичко се обърква на сухо.

• Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква.

• Атанасовата салата се украсява отгоре с маслините и сварените яйца.

Бутер плетеница

Подготовка: 15 мин.

Готвене: 20 мин.

Порции: 6

Продукти:

450 г бутертесто

6-7 наденички

1 белтък за намазване

Приготвяне:

• Бутер тестото се нарязва на ленти по дължината на листа, но не до края.

• Поставя се в тава, покрита с намазнена хартия за печене.

• Надениците се вплитат шахматно между лентите.

• Отгоре се намазват с белтъка.

• Пекат се в силна фурна до готовност.

Източник: gotvetesmen.com

Пиле с ориз

Порции: 3-4

Общо време: 60 минути

Необходими продукти:

800 гр пилешки бутчета, 200 г ориз (1 чаена чаша), 60 г краве масло, чубрица, черен пипер, сол

Месото се сварява цяло в подсолена вода.

Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.

В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.

Шоколадова бомба

Порции: 12-14 

Трудност: Лесно

Общо време: 50 минути

Необходими продукти:

5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио,6 с.л. преварена изстудена вода, 1 пакетче бакпулвер, 2 пакетчета ванилия, 2 капки есенция от ром (по желание), 1 пакетче какао

За украсата: 1 пакетче шоколадови пръчици и 1 бурканче течен шоколад

Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се, докато се получи хомогенна смес.

Тя се излива в предварително намазана с олио кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.

След като изстине, се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин. и е готов за консумиране.

Източник: vkusnotiiki.bg



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен