141-години от основаването на Морското училище в България

По случай навършването на 141 години от основаването на Морското училище в Русе зам.-кметът Димитър Недев положи цветя пред паметната плоча на създателя му и пръв командващ Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич. Цветя пред паметната плоча поднесе и областният управител Борислав Българинов.

В отбелязването на годишнината днес се включиха и представители на българските военноморски сили.

Морското училище е формирано към Дунавската флотилия в Русе на 9 януари 1881 г. и се приема за предшественик на днешното Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. В него постъпвали младежи от 14 до 18 годишна възраст, за да ги „подготвят за машинисти и други мастерства“.

От 1892 г в него се подготвят боцмани, кърмчии, артилеристи, миньори и машинисти, а през следващата година се формира и първият „Временен курс по военноморски науки“ за подготовка на строеви офицери.

През 1900 година машинното училище се предислоцира във Варна под името „Машинно училище при флота“ и се придава към „Морската част“, а частта, останала в Русе, е преобразувана в „Минно-огнярно училище“.

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)