Отбелязахме 142 години от създаването на Военноморските сили в Русе

Животът

03-08-2021, 21:42

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес отбелязваме празника на ВМС

С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе бе отбелязана 142-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България. Началото бе дадено с приемане на строя на почетния караул от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Приветствия към русенци отправиха областният управител Борислав Българинов, флотилен адмирал Георги Пенев, както и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

„Както винаги е било в България, Русе е едно от местата, където се случват първите неща. Такъв е и случаят със създаването на Дунавската флотилия. Благодаря на ръководството на ВМС, че върна празника да започва от Русе и тази седмица на военното морячество ще бъде подобаващо отбелязана.“, заяви Българинов. „Достойнството и професионализма на отлично подготвения личен състав на родните Военноморски сили, смелостта и дързостта да бъдеш първи и да отстояваш честта и суверенитета на България будят възхищение и са пример за подражание! Благодаря ви, че защитавате интересите на родината и непрестанно работите за издигането на нейния международен авторитет! Ежедневните ви постъпки са еталон за държавническо и отговорно мислене, което трябва да служи като морален ориентир на управниците на страната. Крайно време е хората на ръководни позиции да разберат, че за справянето с предизвикателствата са необходими воля и способност за вземане на адекватни и навременни решения! Въпреки това съм убеден, че скоро политиците ще успеят да вкарат държавата ни в руслото на нормалността.“, допълни още областният управител в обръщението си към присъстващите представители на ВМС.

„Флотът и техните бели униформи не са само част от силата на България, те са част от нашия дух. Начинът, по който вие носите военната служба, гордостта във вашите лица дават увереност на русенци и на всички българи, че България ще пребъде, независимо от трудностите и предизвикателствата по пътя й.“, каза кметът Пенчо Милков. Също така той отбеляза, че Русе е градът, през който навлиза модерността на юг от река Дунав, както и че трябва да се поучим от дедите си и да изградим силна и славна България.

Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев припомни някои исторически факти, свързани с люлката на родното морячество – Русе и изрази благодарността си за топлото посрещане в града. „Благодаря ви, че се грижите за паметника, пред който отдаваме почит на първостроителите на ВМС на България.“, каза още той. Флотилен адмирал Пенев отправи пожелания към всички за добро здраве, попътен вятър и седем фута под кила на фарватерите към нови житейски и професионални хоризонти.

По-рано през деня се състоя и кратка церемония по полагане на венци и цветя пред пред паметната плоча на първия командващ на Българския военен флот и основател на Морското училище капитан-лейтенант Александър Конкевич в двора на Флотската кула в крайдунавския град. Припомняме, че поставянето на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич се състоя през 2019-а и то стана възможно благодарение на подетата инициатива от страна на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите, както и на съдействието от Областната администрация в крайдунавския град, Общината и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

На събитията присъстваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, заместник-кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Димитър Недев, както и представители на институции на местната и държавна власт.

От 20.00 часа пред Доходното здание се състоя и концерта на Представителния духов оркестър на ВМС.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия