Русе ще е домакин на национално състезание "Най-добър млад строител"

С настъпването на Новата година директорът на Професионална гимназия по строителство и геодезия „Пеньо Пенев“ Камелия Денчева съобщи на областния управител добра новина. Русенското училище е поканено от Министерството на образованието и науката да бъде домакин на тазгодишното издание на Националното състезание „Най-добър млад строител”.  Поканата не идва изненадващо след като повече от четири години

в строителния техникум се провеждат състезанията на регионално ниво. В него участие вземат освен победителите от местната гимназия и тези от още пет града в Североизточна България – Варна, Силистра, Търговище, Шумен и Разград.  Състезанието се провежда в пет направленията – зидарии; мазилки и шпакловки; облицовки и настилки, сухо строителство, както и геодезия. Мероприятието следва да се проведе през месец април като Денчева отбеляза

значението за нея и екипа ѝ гласуваното от министерството доверие. „Всяко едно подобно признание е голяма гордост за нашия град и нашата област. Това е оценката за работата ви през годините. За да се обърнат властимащите към нас, то ние трябва да ги насочим. Мероприятието е наистина значимо и може да даде страхотен пример за всички професионални училища в региона. Ако се работи усилено и качествено, то неимоверно се достига до резултати. Хубаво е и основните училища да бъдат поканени, за да се събуди интересът в децата от най-ранна възраст.“, заяви Българинов и изрази подкрепата си към ръководството на училището и обеща съдействието на експерти от администрацията в организацията и отразяването му.

За провеждането на събитието е необходима голяма площ, която да събере състезателите, комисиите и представителите на спонсорите, които са общо около стотина човека. В миналогодишни издания състезанието е имало голям  интерес сред хората и основно се е провеждало на мястото на Панаира в Пловдив, където и голям брой гости са имали възможност да присъстват. Училищните работилници към Строителния техникум в Русе няма да успеят да съберат толкова хора и директорът на гимназията потърси от областния управител и съдействие за наемане на ОЗК Арена. „Когато се даде гласност, ще може да има и зрители. Целта ни е дадем възможност на хората да се запознаят отблизо с професионалното образование, а също и с работата и уменията, които учениците придобиват в гимназията.“, категорична бе Денчева. Българинов обеща лично да разговаря с министъра на спорта и с кмета на Община Русе, за да може залата да бъде предоставена безвъзмездно.

Той разкри, че преди празниците е разговарял с представители на Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия в столицата и с ректора на Русенския университет академик Христо Белоев. „Строителството е силен отрасъл в нашия регион и трябва да се развиваме в това отношение. Имаме много кадри, които са в чужбина. Трябва да се наблегне на дуалното обучение.“, каза още областният управител. На проведените срещи е станало ясно, че след новооткритата специалност в РУ „Ангел Кънчев“ трябва да се насърчават и образоват учениците не само за практици, но и  да получават академично обучение, за да може в най-скоро време сами да преподават и да станат част от екипа на висшето учебно заведения в Русе. „При вас образованието е добро. Вие създавате кадри каквито са необходими на бизнеса. Сред малкото училища сте, които са се запазили в един и същи вид през годините, но трябва да се съобразяваме с бъдещето, с новото и да се адаптираме.“, заяви още Българинов при срещата си с Денчва.

В Професионална гимназия по строителство и геодезия „Пеньо Пенев“ дисциплините, в които се обучават младежите са строителство и архитектура, водно строителство, транспортно строителство, архитектурна реставрация, геодезия, маркшайдерство, интериорен дизайн, графичен дизайн, компютърна графика. Камелия Денчева използва случая и да заяви с гордост, че от тази учебна година ще има и нова специалност – художествена керамика. Това е защитена професия, а базата на гимназията разполага с ателие по керамика с грънчарски колелета и с пещ за изпичане на готовите продукти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов