Българинов: Ситуацията в професионалното образование е критична

Животът

21-12-2021, 12:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Питат работодатели за професионалното образование

Ситуацията в сектор образование е критична. Забелязва се осезаема липса на кадри с необходимата подготовка, без интерес към труда и мотивация за учене и развитие. Това заяви областният управител на Русе Борислав Българинив по-рано днес при среща с представителите на медиите. „Бизнесът е разочарован от ерозията в образователно-възпитателния процес. Принуден е да създава центрове за обучение и квалификация на място в предприятията, което отнема допълнителни време и ресурс, които принципно биха могли да бъдат вложени в повишаване на производителността. Тенденциозно се закриват училища, поради което е категоричен и недостигът на специалисти, като електротехници, химици, апаратчици, инженери, заварчици, шлосери, стругари, фрезисти, специалисти корабоводене, липсват пристанищни паралелки и др. Липсват и качествени преподаватели, с необходимия опит и познание в изброените специфични и строго профилирани специалности. Пречка се очертава слабата комуникация между бизнеса и Регионалното управление на образованието – Русе.“, каза още Българинов.

Според Българинов недостатъчно ефективното професионално образование е водещ проблем за бизнеса в региона. Областният управител счита още, че трябва да се работи по-активно върху мотивацията на децата да изберат подобен тип образование.

В пресконференцията участваха още заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколва, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, както и експертите от Областна администрация – Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов